Mama – un cuvant atat de des rostit

mamaCu foarte mare usurinta spunem „mama” inca din primul an din viata. In romana e foarte simplu de rostit: doua silabe identice legate intre ele, MAMA.
Englezii spun „mother”, francezii – „maman” iar nemtii – „mutter”.

Indiferent in ce limba este rostit, cuvantul poarta in el acelasi inteles, insa fiecare individ se raporteaza la el diferit.

[ad]

Daca esti barbat, rostesti acest cuvant cu respect, admiratie, nostalgie si dragoste, fiindca stii cat de mult ai fost iubit si ingrijit. Se spune ca femeia care sta in spatele unui barbat puternic este mama lui. Dar ea are o influenta majora in viata tuturor copiilor ei, nu numai a baietilor. Temelia se cladeste inca din copilarie, din vremea cand mama reprezinta „primul ajutor in toate”.

Pana la varsta de trei ani, copilul e oarecum legat de mama lui ca si cum ar fi legat cu un cordon ombilical invizibil, apoi se desprinde usor lasand loc dorintei lui de mai multa independenta, traind senzatia ca de acum „e mare”. Insa invataturile si purtarea ei de grija il vor insoti intotdeauna si vor fi calea prin care el ajunge la maturitate.

Daca esti femeie, cuvantul mama capata conotatii diferite: traiesti aceleasi sentimente de admiratie si dragoste pentru cea care ti-a dat viata, dar mai traiesti ceva – sentimentul unic de a fi dat nastere tu insati, de a fi adus in lume o noua fiinta, una care e parte din tine, si acest lucru e cu adevarat fantastic. Lumea ta se schimba in momentul in care porti o fiinta inlauntrul tau, in momentul in care auzi rostit din gura ei pentru prima data „mama”.

A fi mama e cel mai „grozav” (in cel mai bun sens) lucru care ti se poate intampla vreodata, chiar daca uneori, prin scurgerea vremii e obositor si greu.

E greu dar in acelasi timp frumos, si parca vazand copilasii cum cresc, frumusetea acestei sarcini estompeaza povara greutatilor. Sa-i vezi sanatosi si fericiti sunt doua lucruri pe care orice mama si le doreste pentru copiii ei, iar despre dragostea pe care le-o poarta se pot scrie multe. Se spune ca Dumnezeu a vrut ca in fiecare casa sa existe dragoste jertfitoare asemanatoare cu dragostea Lui, si atunci el a pus in fiecare casa o MAMA.

Iata cateva ganduri transpuse intr-o poezie extraordinara scrisa de Helen Steiner Rice (It takes a mother) care scot in evidenta calitatile si frumusetea acestui rol:

E nevoie de iubirea unei mame / ca sa transformi casa intr-un camin
Un loc de care sa ne amintim / indiferent pe unde hoinarim.

E nevoie de rabdarea unei mame / ca sa educi bine un copil
De curajul si veselia ei / Ca sa lumineze o zi intunecoasa.

E nevoie de gandirea unei mame / Ca sa vindeci durerile adanci ale inimii
De indemanarea si rabdarea ei / Ca sa carpesti camasute si sosete.
E nevoie de bunatatea unei mame / care sa ne ierte cand gresim
Sa fie de partea noastra cand suntem in necaz / sa-si plece capul in rugaciune.

E nevoie de intelepciunea unei mame / Care sa vada nevoile noastre
Si sa ne dea siguranta / Prin cuvintele si faptele ei iubitoare.

E nevoie de credinta nesfarsita a mamei / Siguranta si increderea ei
Care sa ne calauzeasca prin capcanele / Egoismului si dorintelor.

Si de aceea, in lumea aceasta-ntreaga / Nu ar putea fi alta
Ca sa-mplineasca scopul lui Dumnezeu / Atat de bine ca o MAMA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

thirteen + six =