Parinti de adolescenti

parinti de adolescentiCat de usor e sa fim parinti de adolescenti? Nu e usor deloc, iata de ce:

Un studiu facut in urma cu 60 de ani intr-un stat din America in scolile publice evidentia 7 probleme stringente cu care se confruntau atunci elevii: vorbirea fara a fi intrebat, zgomotul in clasa, fuga pe coridoare, comportament inadecvat in pauze de masa, mestecarea gumei, imbracamintea necorespunzatoare, hartiile aruncate pe jos.

[ad]

Dupa 35 de ani in aceleasi licee elevii au facut urmatoarea lista de probleme cu care ei se confruntau: crimele, drogurile, sinuciderile, violenta, violurile, jafurile, hotiile.

Ce se intampla in zilele noastre in intreaga lume nu este doar din cauza saraciei economice, sau a crizei economice cu care deja ne-am obisnuit. Ci un rol major in asta o are saracia sufletelor. Vorbim de crime pe strazi, de dependenta de alcool, de droguri, de violenta in familie. Ce genereaza toate aceste lucruri?
Daca in scolile din Romania in urma cu 40 de ani elevii nu aveau atatea oferte de a consuma stupefiante, azi le au la indemana. Cum sa se fereasca de ele cand colegul de banca le ofera gratis cate o doza?
Ce-am putea face noi ca parinti ca sa ii ajutam? Cum ii putem opri de la consumul de alcool, tutun sau droguri….dar mai grav, cum ii putem opri, noi parintii, de la sinucidere?

In ultimii ani tot mai multi parinti se confrunta cu incapacitatea de a-si manifesta autoritatea asupra copiilor adolescenti. Adolescentii nu mai asculta, se razvratesc, poarta haine din ce in ce mai ciudate…., “sunt niste ciudati” – ar putea spune unii parinti.
Intr-adevar, par a fi niste ciudati in comparatie cu ei cand erau de varsta lor, dar sa nu uitam ca lupta pe care ei o au de dus astazi nu este una deloc usoara. Imagini pornografice la tot pasul si reclamele provocatoare sunt doar doua exemple de informatii daunatoare pe care parintii lor nu le-au avut, informatii care golesc sufletul, nu il imbogatesc.

Ca parintii sa aiba autoritate in fata adolescentului, cel mai bun mod este sa si-o “procure” din timp. Este impropriu spus sa si-o “procure” dar intelesul ar trebui sa fie urmatorul: sa investeasca din timp in viata copilului pentru ca acesta sa-si respecte parintele ca urmare a relatiei pe care o are cu el. Bineinteles ca nu vor lipsi cu desavarsire anumite “episoade de razvratire temporara fata de parinti” pe care in general adolescentii mai temperamentali tind sa le aiba. Dar in adancul lui, adolescentul care a primit la vremea potrivita doza de dragoste de care avea nevoie din partea parintilor, si care s-a imbogatit sufleteste din sfaturile, actiunile si comportamentul parintilor lor, in cele din urma va gasi puterea sa iasa la liman.

Iata cateva sugestii pentru parinti de adolescenti:

– invatati sa deveniti prieteni copiilor vostri si sa va apropiati de ei
– construiti relatii bune cu ei, nu lasati asta in seama societatii, a scolii sau a bisericii, petrecand timp de calitate impreuna, facand ceea ce le place lor sa faca
– Invatati-i principii sanatoase de viata (principii pe care neaparat le aplicati si voi), invatati-i din timp ce e frumos si bine pentru sufletul lor
– Invatati-i sa fie credinciosi lui Dumnezeu, mergeti la biserica
– Ascultati-i cand au ceva de spus chiar daca pare stupid – ei au nevoie de acceptare si dati-le sfaturi atunci cand au nevoie
– Aveti multa rabdare cu ei, acordati-le prioritatea pe care o merita in viata dumneavoastra, inaintea jobului
– Invatati-i sa iubeasca muzica de calitate, arta, lectura, sporturile care le-ar face placere
– Fiti categorici atunci cand este cazul. Nu trebuie sa fiti nici cei mai permisivi parinti din lume doar ca sa demonstrati ca va iubiti copilul. Ei au nevoie si de anumite limite stabilite de parinti pentru ca singuri nu si le pot pune pe toate. Faceti acest lucru cu dragoste.

Parinti, investiti-va viata in ei si cand vor ajunge la maturitate, veti culege roadele bune care au crescut de-a lungul anilor din semintele plantate de voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 × two =