Sarcina cu risc crescut

Termenul “sarcina cu risc crescut” este atribuit nu numai atunci cand sarcina este in pericol, dar si atunci cand sarcina decurge normal dar dintr-un motiv sau altul necesita o supraveghere mai atenta, analize mai complexe care trebuie facute, toate acestea reducand eventualele accidente, mortalitatea infantila.

Intr-o sarcina cu risc crescut urmatorii ar putea fi factorii de risc:

1. Sarcini anterioare la care au fost probleme: indiferent care au fost ele, daca au existat, atunci trebuie urmarita cu atentie sarcina pentru ca acele tulburari care au fost sa nu se repete.
2. Boli de care sufera mama: infectia

[ad]

urinara, diabet, anemie, hipertensiune arteriala, rubeola, alcoolismul, hepatita virala, Rh incompatibil, SIDA, incadreaza automat sarcina in categoria de sarcina cu risc crescut. Pe toata perioada sarcinii mamele care sufera de una dintre aceste boli trebuie supravegheate indeaproape.
3. Varsta mamei are un rol major in sarcina cu risc crescut. De exemplu daca viitoarea mama este prea tanara, sub 18 ani, exista riscul ca bebelusul sa se nasca prematur, sau sa aiba o greutate mica la nastere. Deasemenea daca mama are peste 38 de ani riscurile sunt la fel de mari.
4. Incepand cu a patra nastere sarcina este incadrata in categoria sarcina cu risc crescut deoarece uterul s-ar putea sa isi fi pierdut din elasticitate si nu mai are aceeasi capacitate de a se contracta.
5. Sarcinile multiple necesita supraveghere atenta. La astfel de sarcini riscul de avort spontant la inceput de sarcina este mai mare.
6. Constitutia fizica a mamei – un uter prea mic, chisturi, sau uter retrovers. Probleme la bazin, bazin prea mic.
7. In randul claselor sociale mai defavorizate mortalitatea perinatala este de doua ori mai ridicata. Mamele care muncesc datorita conditiilor economice dificile, alimentatia deficitara, grija copiilor existenti in familie, genereaza o sarcina cu risc crescut.

Pentru sarcina cu risc crescut din motivele prezentate mai sus supravegherea medicala trebuie sa fie mult mai atenta, examenele medicale necesare sunt mult mai dese, la 2 saptamani sau chiar la o saptamana in functie de gravitate.

Urmatoarele examene sunt necesare in plus fata de cele obisnuite pentru sarcina cu risc crescut: ecografie, fetoscopie, embrioscopie, radiopelvimetrie, examen cu aparatul Doppler, amnioscopie, biopsia trofoblastului, punctia cordonului ombilical si altele.

Daca va incadrati in cel putin una dintre categoriile de sarcina cu risc crescut enumerate mai sus, fiti foarte atenta la micile detalii. Nu neglijati controalele medicale, dar nici nu va speriati. S-ar putea ca totul sa decurga normal pana la urma, nu e cazul sa va panicati sau sa va ganditi la tot felul de complicatii, trebuie doar sa faceti ce va spune medicul, sa faceti investigatiile pe care el vi le cere si sa fiti optimista, pentru ca starea dumneavoastra se transmite fatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2 × one =