Lectii de gatit pentru copilul tau

lectii-de-gatitCred ca unele lectii de gatit ar prinde bine si tatilor, nu doar copiilor. Daca exista mame care stau mereu singure in bucatarie, cred ca ar trebui sa faca unele schimbari majore, cel putin pentru a petrece putin timp cu familia.

Pe langa faptul ca aceste lectii de gatit pot fi utile, acestea reprezinta o modalitate de a le dezvolta unele aptitudini. Stim cu totii ca bucataria este un loc fascinant pentru copii. Imi amintesc de cand eram si eu mica si preferam sa ma joc cu instrumentele mamei din bucatarie, decat cu orice alta jucarie adevarata. Tocmai din acest motiv, implicarea copiilor in acest spatiu nu este inadecvata. Daca ii oferim copilului posibilitatea de a face si el ceva, cu siguranta ii vom aduce multa bucurie. Inainte de a invata copilul cateva lectii de gatit, cred ca trebuie sa ne asiguram de siguranta pe care i-o oferim in acest spatiu. Si in aceasta situatie, ca in oricare alta actiune serioasa, trebuie stabilite niste reguli. Poti sa ii spui copilului tau ca da, este de acord sa ii oferi cateva lectii de gatit, insa trebuie sa stabiliti niste reguli, si el trebuie sa le respecte. Atunci cand oferi lectii de gatit este foarte important ca el sa stie ce are voie, si ce nu are voie sa faca. De asemenea, atunci cand te vede cu ceva fierbinte in mana, in nici un caz nu trebuie sa intervina, ci dimpotriva, sa se dea la o parte. Cutitele, vesela, toate acestea trebuie aranjate in asa fel incat copilul sa nu poata ajunge la ele.

La aceste lectii de gatit trebuie sa fim constiente ca nu putem cere unui copil sa faca lucruri neadecvate pentru varsta lui. Un copil de 4,5 ani cu siguranta nu va stii sa ne taie ceapa, insa poate sa ne ajute sa punem sare si piper in mancare, sa adauge ouale deja sparte acolo unde este cazul, sau ne poate ajuta la aranjarea mesei. La primele lectii de gatit cu siguranta va avea foarte multa nevoie de ajutorul tau insa vei vedea ca pe masura ce trece timpul, copilul se va descurca destul de bine. In general fetele sunt foarte pricepute la bucatarie, dar exista exceptii si in cazul baietilor. Nu degeaba se spune ca cei mai mari bucatari din lume sunt de fapt barbati. In momentul in care iti invite copilul la lectii de gatit este obligatoriu sa ii dai de lucru, sa nu il lasi sa stea degeaba, sa simta ca te ajuta. Foarte important este sa stii sa alegi bine si momentul in care aceasta actiune va avea loc: nu are rost sa ii oferi copilului lectii de gatit daca el este morocanos sau pur si simplu nu are chef de nimic. NU in ultimul rand, trebuie sa fim atenti la ustensile. In zilele noastre exista in comert ustensile de bucatarie special concepute pentru copii, care sa le poata ei folosi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

five × two =