Mancare pentru copii – fast food sau hrana sanatoasa?

mancare pentru copiiLumea moderna, cu nenumaratele atractii fast food, poate distruge sanatatea si bunastarea unui copil. Datorita popularitatii de care se bucura hrana fast food, parintilor li se pare foarte dificil sa intipareasca in mintea copiilor obiceiurile sanatoase de a manca. De regula mancarea care este preparata rapid si ieftin prezenta in meniurile de mancare pentru copii, nu este cea mai buna pentru sanatatea lor. In ciuda acestui fapt evident, cand oferi unui copil posibilitatea de a alege intre mancare pentru copii sanatoasa si fast food, va alege invariabil mancarea fast food.

Sa convingi un copil sa consume din proprie initiativa mancarea sanatoasa este aproape imposibil, dar merita incercarea. Va trebui sa iti folosesti la maximum puterea ta creatoare, pentru ca nu-i deloc usor sa il faci constient ca legumele si fructele sunt net superioare meniurilor fast food si ar trebui sa faca parte din fiecare meniu de mancare pentru copii. Poti incerca variantele de mai jos pentru a face copilul sa aleaga hrana sanatoasa.

[ad]
  • Foloseste fructe si legume in meniurile de mancare pentru copii pentru a le oferi bucatele preferate. Poate nu vei avea succes in a-i convinge asupra importantei consumarii fructelor si legumelor proaspete, dar cu siguranta vor aprecia daca le vei face briose cu mere sau banana sau daca le vei pune o doza considerabila de spanac pe bucata de pizza cu sunca.
  • Redenumeste Fructele si Legumele. Copiilor le place cand dam nume haioase fructelor si legumelor pe care le consuma. De exemplu, ai putea numi broccoli “copac”. Redenumirea legumelor si a fructelor le face mult mai interesante pentru a fi mancate. Copiilor le place mancarea care are un nume neobisnuit, asa ca din meniurile de mancare pentru copii ar putea face o buna impresie: “copacul broccoli – arborele dinozaurilor”, sau “mazarea fortoasa”.
  • Mancare pentru copii sanatoasa si experimentala. Nu-ti fie teama sa modifici retetele cand faci mancare pentru copii, pentru ca vei obtine bucate interesante. De exemplu, ai putea acoperi broccoli cu un sos gros si gustos iar telina cu unt de arahide. Vegetalele pot fi combinate in nenumarate feluri pentru a le face sa aiba un gust grozav. Poti chiar oferi copilului varianta de a-si alege singur topingul pentru o anumita leguma, chiar daca tie nu ti-ar placea varianta pe care el a ales-o.
  • Creaza un design haios. Copii iubesc mancarea care arata tentant. Fa in asa fel ca bucatele tale sa arate cat mai atragator cu putinta cand pregatesti mancare pentru copii. Fa un design distractiv pe platoul cu aperitiv sau ingramadeste alimentele in asa fel incat sa arate ca un animal sau ca o fiinta. Chiar daca unor oameni adulti, nu le place sa se joace intr-un asemenea fel cu mancarea lor, cand prepari mancare pentru copii, aceasta tehnica este una foarte practica pentru a oferi copiilor hrana sanatoasa in locul hranei fast food.

Aveti mai sus cateva metode de a face mancare pentru copii sanatoasa si interesanta. De regula copiii nu agreaza hrana care le-ar face bine sanatatii lor, ei privesc mai mult la designul mancarii. Dar daca reusesti sa faci ca mancarea sanatoasa sa arate la fel de atragator ca mancarea fast food, exista toate sansele ca, copilul tau sa invete sa manance si sa aprecieze fructele si legumele dealungul vietii sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

one × two =