Nasterea prin cezariana si recuperarea mamei

nasterea-prin-cezarianaRecuperarea dupa nasterea prin cezariana este diferita la fiecare femeie in parte. Lucrurile vor reveni la normal in functie de cat de repede te vei recupera, dar si in functie de complicatiile care pot aparea in urma unei asemenea nasteri.

Stim cu toate ca primele trei zile dupa nasterea prin cezariana sunt destul de dificile, si majoritatea mamelor au nevoie de calmante puternice, pentru a rezista. Este foarte important sa ai alaturi de tine un medic si asistente care sa te sfatuiasca ce si cum sa faci. Dupa o nastere prin cezariana stim ca mama isi va gasi foarte greu, in primele zile, o pozitie confortabila de alaptat si tocmai de aceea niste sfaturi ar fi bine venite. Prima saptamana dupa o nastere prin cezariana este considera a fi o perioada de recuperare fizica. Pana la urma, cezariana este o interventie chirurgicala ca oricare alta mare interventie de acest gen. In primele zile trebuie sa fii constienta ca nu vei putea avea atata grija de copil, pe cat ti-ai dori tu. Vei fi foarte slabita si operatia in sine iti va da o stare de disconfort, insa si aceste lucruri vor trece. In prima saptamana, dupa o nastere prin cezariana, trebuie sa accepti ajutorul celor din jur pentru ca vei avea nevoie de el cu siguranta.

Stim ca multe mame abia asteapta sa isi revina cat de cat si  a poata iesi la plimbare cu bebelusii. Condusul  unei masini de exemplu, dupa o nastere prin cezariana ridica o multime de intrebari. Stiu ca ai nevoie sa iesi din casa, sa mergi  la cumparaturi, insa condusul unei masini nu este o varianta prea buna pentru tine. Cateva saptamani de la nastere, va trebui sa faci o pauza in acest sens. Incearca sa apelezi la prieteni, familie, apropiati, poate chiar sa faci cumparaturile online. Ai nevoie de odihna, si trebuie sa te protejezi, atat cat este nevoie. Chiar si dupa o luna jumate de la o nasterea prin cezariana exista femei care inca nu pot ridica greutati prea mari, sau le este foarte greu sa se aplece.  Specialistii spun ca viata intima cu partenerul tau poate fi reluata dupa o perioada de aproximativ doua luni, dar acest lucru numai daca esti tu pregatita din punct de vedere psihic. Fizic, spun ei, lucrurile pot reveni la normal, din acest punct de vedere. In toata aceasta perioada este foarte important sa discuti cu partenerul tau orice problema ai avea, deoarece ai nevoie de aceasta eliberare emotionala. Daca ceva te ingrijoreaza, poti sa iti faci o programare la medical tau si sa discuti si cu el lucrurile legate de problemele respective. Legat de urmatorul moment in care poti ramane insarcinata din nou dupa o nastere prin cezariana, medicii spun ca cel mai indicat este dupa un an.

Nasterea prin cezariana nu trebuie sa sperie pe nimeni. Mamele care nu pot sa nasca natural trebuie sa fie constiente ca aceasta este cea mai buna solutie pentru ele si pentru bebelusul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

nineteen + 11 =