Adolescenti care fumeaza – viitorii adulti dependenti de nicotina

Multi adolescenti incep sa fumeze crezand ca in felul acesta vor deveni mai puternici, vor avea un sentiment de superioritate, vor fi mai intelepti si mai “maturi” facand acest lucru.

Specialistii in sanatate de la Asociatia Americana de Sanatate Respiratorie estimeaza ca in fiecare minut 4800 de adolescenti trag primul fum de tigara din viata lor. Dintre acesti adolescenti, 2000 vor deveni consumatori reali ai tabacului.

Faptul ca numarul de adolescenti care fumeaza creste pe zi ce trece, este tulburator. Statisticile despre fumatori arata ca 80% dintre adultii care consuma nicotina au inceput sa fumeze cand erau adolescenti.

Din cauza ca este foarte mult criticat, fumatul devine tentant pentru adolescenti. Problema reala este ca atunci cand trag primul fum, din pacate multi devin dependenti.

Consecintele periculoase ale nicotinei

Nicotina este pe primul loc in lista problemelor cauzate de consumul de substante nocive. Cercetarile arata ca cel mai mult risca acei adolescenti cu varste cuprinse intre 13 – 17 ani care fumeaza zilnic. Cu cat mai devreme incep sa fumeze cu atat mai mult vor continua sa fumeze ca si adulti.

De ce este atat de iubit tabacul printre adolescenti si de ce adolescentilor le place atat de mult sa fumeze?

Motivul este ca nicotina actioneaza ca un catalizator pentru minte, trup si suflet. Cand nivelul de rezistenta a organismului creste, el va avea nevoie de doze mai mari de nicotina pentru a sustine efectul fiziologic la un anumit nivel. Atunci cand organismul se obisnuieste cu prezenta nicotinei, el va cere utilizarea acestei substante pentru a-l ajuta sa functioneze “normal”. La acest nivel, nevoia organismului de a consuma substante, este considerata dependenta.

Scoala este mult mai incitanta pentru adolescenti fumatori, pentru ca fumatul atrage atentia, mai ales daca un tanar incepe sa fumeze provocat de cel mai bun prieten, care fumeaza la randul lui. Factorii de risc nu-i impresioneaza deoarece multi adolescenti se cred infailibili. Se simt bine stiind ca sunt inconjurati de prieteni care fumeaza sau au o atitudine incurajatoare pentru fumat. Pe de alta parte, daca adolescentul este membru intr-un grup pro-social, cum ar fi echipele sportive, de majorete, sau cluburile care sustin stilul de viata sanatos, probabilitatea ca adolescentul sa se opreasca din fumat, creste.

Timpul trece si se schimba, ceea ce oamenii si stiinta n-au stiut in urma cu 20 de ani este descoperit pe masura trecerii anilor. Realitatea este ca tigarile pot cauza multe probleme de sanatate cum ar fi emfizem pulmonar, hipertensiune arteriala si diferite tipuri de cancer. Acesta este adevarul despre tigari, sunt pline de substante chimice periculoase si sunt un drog periculos care cauzeaza mult rau oamenilor.

Tutunul dauneaza grav sanatatii!

Citeste si Dependenta de droguri la adolescenti si consumul de alcool

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 × five =