Dezvoltarea copiluluiEducatie copiiParinti

Ajuta-ti copii cu temele de casa

Trebuie sa recunoastem ca in general, temele de casa reprezinta o problema pentru toti copii. Temele de casa ar putea fi inlocuite cu orice altceva! Copii sunt atat de “speriati” cand vine vorba despre temele de casa, incat nu au nevoie de alt motiv pentru a incepe sa planga! Si cu lacrimi cu tot, cu ore intregi in care incerci sa-I convingi ca trebuie sa-si faca temele de casa, cu toate santajele si promisiunile la care recurg parintii pentru a-i motiva pe copii, subiectul temele de casa este unul extrem de sensibil.

Cand vine vorba despre temele de casa, tu, ca parinte, nici nu stii daca ar trebui sa adopti o atitudine mai indulgenta sau dimpotriva, una mai ferma. Poate sunt copii la care nici una din variante nu functioneaza! Sunt totusi  cateva sfaturi pe care expertii in psihologie educationala le ofera si care se pare ca dau rezultate in ceea ce priveste temele de casa.

In primul rand, tu ca parinte, chiar si atunci cand discutam despre temele de casa, trebuie sa ai asteptari rezonabile. Temele de casa ar trebui sa aiba ca scop dezvoltarea obiceiurilor bune, si tocmai de aceea e nevoie de rabdare, intelegere si perseverenta. In ceea ce priveste temele de casa si interesul copilului pentru scoala, nu trebuie sa aveti asteptari mai mari decat cele “prevazute” pentru varsta copilului dumneavoastra. Este foarte important sa cunosti invatatoarea copilului de exemplu, si aceasta cu siguranta va stii sa iti spuna cat de mult, tu ca parinte, va trebui sa te implici in temele de casa ale copilului.

Un alt sfat prin care ati putea coopera la o buna realizare pentru temele de casa ar fi crearea unui spatiu confortabil, dar care totusi sa-l ajute la concentrare. E foarte important ca locul pentru temele de casa sa fie amplasat intr-o zona luminoasa, si sa fie dotat cu tot ce are nevoie copilul pentru aceasta activitate: caiete, lipici, hartie, creioane. Locul pentru temele de casa nu trebuie sa fie in apropierea zonelor in care exista televizor, sau posibile “perturbari” care sa ii atraga atentia.

Programul pentru temele de casa trebuie ales cu grija. Este important ca elevii sa se ocupe de temele de casa in perioada din zi in care dau cel mai bun randament. De aceea, cunoscandu-ti foarte bine copilulu, organizeaza-i orarul si in functie de dorintele lui, dar mai ales de momentele in care e odihnit si pregatit pentru a realiza temele de casa.

Cel mai bun mod de a-i invata pe copii cum sa procedeze si cum sa rezolve temele de casa este de a-I lasa sa invete din greseli. Cand vine vorba de temele de casa, lasa-I intai pe el sa incerce sa rezolve problemele, si abia cand e in dificultate, poti intervenii cu sugestii. Pana la urma sunt temele de casa ale lor, nu ale parintilor! Copii au nevoie de modele. Si daca parintii inteleg acest lucru, prin faptul ca citesc si ei o carte sau o revista, pot fi o adevarata motivatie pentru copii, si pentru temele de casa ale acestora. E important sa intelegi ca temele de casa au rolul lor, si copii trebuie ajutati sa inteleaga la randul lor acest lucru!

5 comentarii la “Ajuta-ti copii cu temele de casa

  1. Toata atentia ar trebui indreptata catre cei mici si verificati in permanenta. Mai intai parintii ar trebui sa cosntientizeze importanta temelor pentru acasa si apoi cei mici…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − five =