Ce faci cand copilul spune: ”Mama, nu vreau sa exersez la pian”?

Sunt convinsa ca toti parintii a caror copii iau lectii la un instrument muzical ajung cel putin o data intr-o situatie in care copilul le spune: “Nu vreau sa exersez!”

Deseori parintii se intreaba, cum pot motiva copilul sa exerseze? Oare numai copilul meu se impotriveste exersarii la instrumentul muzical?

Vestea buna este ca aceia dintre dumneavoastra care intampinati aceasta problema, nu sunteti singurii, si este foarte normal ca, ocazional, copilulul sa nu doreasca sa exerseze. Exercitiul este cel mai important lucru in studierea unui instrument muzical. Vestea proasta este ca, pentru a canta bine la acel instrument se ajunge doar prin exercitiu, nu exista alta solutie. Consecventa este cheia. Printre muzicieni circula o vorba: “nu trebuie sa exersezi in fiecare zi, doar in zilele in care mananci”.

[ad]

Iata mai jos cateva sfaturi care va vor ajuta sa sustineti copilul in perioada invatarii unui instrument:

  1. In loc sa stabiliti un timp anumit pentru exersare, stabiliti o tinta care nu este legata de timp. De exemplu, in loc sa il puneti sa exerseze timp de 30 de minute pe zi, ii puteti spune: “Tinta de astazi este sa reusesti sa canti liniile acesta doua corect.” In momentul in care copilul canta corect ceea ce i-ati propus, exercitiul pentru ziua respectiva se va incheia. Daca copilul dumneavoastra exerseaza in acest mod va fi mult mai atent in a-si perfectiona portiunea pe care o exerseaza decat sa se uite mereu la ceas. Ii invatam astfel valoarea de a face lucrurile bine, indiferent de timpul alocat si indiferent de dificultate.
  2. Un alt truc pe care il puteti face pentru a convinge copilul sa exerseze, pentru acei copii care stiu sa urmareasca un metronom, este sa incepeti cu un tempo foarte incet, si pe masura batailor metronomului se grabeste ritmul. Folosind aceste metode, multi copiii care exerseaza reusesc sa cante corect in timpul pe care de obicei il aveau stabilit, deoarece sunt foarte atenti si exersarea devine un joc frumos.
  3. Creeaza cadrul si cultura muzicala pentru familia voastra. Gasiti-va prieteni ai caror copii canta la instrumente muzicale, si faceti-le vizita in timpul exercitiilor lor. Intamplator vorbiti copilului dumneavoastra de faptul ca si alti copii exerseaza. Facand acest lucru copilul va intelege ca semenii lui fac acelasi lucru ca si el si ca nu e singur. Acest lucru este de fapt presiunea pozitiva a anturajului.
  4. Faceti practicarea pianului parte din rutina zilnica a copilului. De obicei functioneaza cel mai bine daca copilul dumneavoastra va exersa in fiecare zi la aceeasi ora, de exemplu dupa cina sau inainte de culcare.
  5. Incercati sa puneti pianul intr-o zona a casei unde nu exista distrageri. Niciodata nu puneti pianul aproape de televizor sau nu porniti televizorul sau muzica in timpul in care copilul exerseaza, pentru ca acest lucru il va distrage de la activitatea lui.
  6. Practicati ”de trei ori un rand”. Copilul va trece la urmatoarea sectiune doar daca exerseaza corect de trei ori acelasi rand. In timp poate deveni frustrant acest lucru insa sentimentul de a trece mai departe face copilul sa continue.
  7. Pentru copilul cu deficit de atentie, va fi mult mai benefic daca ii impartiti timpul de exersare in doua parti. Impartiti timpul in doua sesiuni. In felul acesta copilul nu va fi coplesit.
  8. Impartiti muzica in sectiuni mici. Copilul trebuie sa identifice portiunile problematice si sa se concentreze in mod special pe aceste locuri cu dificultate. Daca il lasati sa exerseze tot timpul de la inceputul piesei pana la sfarsitul ei, se va impotmoli intotdeauna la portiunea care i se pare mai dificila.
  9. Recompensati copilul cand a avut o lectie mare si cu dificultate nu doar atunci cand exerseaza grozav. Trebuie sa se bucure de dulceata succesului si in felul acesta isi va dori sa munceasca pentru el.

Un comentariu la „Ce faci cand copilul spune: ”Mama, nu vreau sa exersez la pian”?

  1. E foarte simplu! Ii schimbi profesorul. Un dascal cu daruire va putea sa il convinga pe micut ca exersatul la pian reprezinta cea mai placuta activitate de pe pamant! Mergeti cu incredere la Beom Club. Sunt foarte profi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

sixteen + 5 =