Cum poti influenta copii sa nu se apuce de fumat?

Inca de la varste fragede, adolescentii, si chiar copii sunt atrasi tot mai mult de fumat. Un parinte care isi iubeste copii, va incerca insa diverse modalitati prin care sa-i opreasca pe acestia de la fumat, si sa le spuna ca adevarul despre fumat este mult mai negativ decat isi imagineaza acestia.

Discutatiile pe care parintii ar trebui sa le poarte cu copii lor despre fumat sunt deosebit de importante. Avand in vedere evolutia lumii, aceasta discutie despre fumat trebuie sa aiba loc inca din copilarie, de cand acestia ajung pe bancile scolii generale. Daca evitam aceasta problema legata de fumat, orice parinte risca sanatatea copilului sau, deoarece anturajul va avea grija sa-l convinga de faptul ca sa te apuci de fumat nu e un lucru chiar atat de daunator. Asadar, influenta pe care parintii o au asupra copilului, asupra fenomenului prin care acesta se va apuca sau nu de fumat, este foarte mare.

Daca parintii unui copil s-au apucat de fumat si pentru ei este un obicei cat se poate de normal, acest copil este mult mai predispus sa urmeze comportamentul parintilor. Daca un copil nu va fi expus la fumat in cadrul familiei sale, daca inca de la varsta frageda i se vor prezenta efectele negative ale acestui fenomen, daca va fi informat despre fumat si despre ce efecte are asupra sanatatii, exista sanse ca acel copil sa nu se apuce de fumat.

Este foarte important ca atunci cand vine vorba despre fumat, sa vorbesti cu copilulu tau la timpul prezent. Parintii au tendinta ca in discutia despre fumat sa prezinte efectele negative pe care acesta il are in timp, peste 10, 20 de ani. Dar copii au nevoie de motivatii pentru varsta lor. Asadar, vorbeste despre fumat si despre consecintele acestui fenomen din prezent. Daca relatia dintre copii si parinti este o relatie sanatoasa, atunci si dicutia despre fumat se va desfasura foarte bine si cu usurinta. De asemenea, atunci cand vorbim cu adolescentii despre fumat, este important sa prezentam acest aspect nu ca o problema comportamentala, ci in raport cu sanatatea copilului. Nu e bine ca adolescentii si copii sa aiba impresia ca daca se apuca de fumat, este doar un comportament urat, ci ei trebuie sa cunoasca foarte bine efectele pe care le are asupra sanatatii.

Cum spuneam si la inceputul articolului, chiar daca parintii pot influenta foarte mult atitudinea copilului legata de fumat, acelasi lucru il putem spune si despre anturaj. De accea, foarte important de retinut este faptul ca trebuie sa-i invatam pe copii, ca atunci cand vine vorba despre fumat, sa nu le fie rusine sa spuna nu! Chiar daca se vor face glume pe seama lui, un copil care va stii sa spuna nu la momentul potrivit, are sanse mari sa nu se apuce de fumat nici mai tarziu!

8 comentarii la „Cum poti influenta copii sa nu se apuce de fumat?

    1. Totul porneste de la cei 7 ani de acasa…daca reusesti sa-i imprimi inca de atunci o educatie corecta si sa ii oferi in acelasi timp exemple pozitive, o sa fie ok…bineinteles, depinde mult si de firea copilului.

  1. Fumatul este o prostie(o spune un fumator inrait). Singura modalitate prin care poti sa influentezi un copil sa nu fumeze este sa ii controlezi cat de cat anturajul si binenteles sa nu fumezi langa el.

  2. Eu am reusit sa ma las de vreo 3 ani,dupa 16 de ani de fumat.Dar ma gandesc de multe ori cum, si daca, voi putea sa-l conving pe baiatelul meu ,care e mic acum,sa nu se apuce de fumat.Spun asta pentru ca nici eu nu mi-am ascultat parintii ci pe prietenii din gasca.

  3. Eu cred ca tine foarte mult de anturaj, insa daca il inveti de mic sa faca un sport de exemplu o sa scada riscurile considerabil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

one × three =