Educatie copiiParinti

Mania si responsabilitatea de a fi parinte

Meseria de parinte este ca o plimbare cu rolele… pe sosea. Uneori, exista momente de bucurii si de fericire iar alteori, drumul pare plin de obstacole si greu de parcurs. Intreaga viata de parinte se invarte in jurul educarii, hranirii si protejarii copiilor nostri. Cu toate acestea, copiii sunt nerabdatori, frustrati si nervosi.

In parcuri sau in locurile de intalnire in discutii de la parinte la parinte auzi tot mai des ca toti se plang de felul in care reactioneaza copiii si cum isi manifesta mania.

[ad]

Copiii au cerinte tot mai mari, solicitari din cele mai diverse, scene in public de isterii, tipete si urlete, toate acestea generand o stare de agitatie si stres pentru parinte. In ciuda luxului si dragostei pe care fiecare parinte incearca sa i-l ofere copilului lui, copilul va plange sau isi va manifesta mania pentru un lucru sau altul.

Mania in sine nu este o emotie negativa. Precum fericirea, tristetea si durerea, mania este un sentiment natural uman. Este de fapt modul de exprimare intr-o situatie grea. Copiii, deseori, isi manifesta mania atunci cand au loc divergente intre frati, intre prieteni, sau cand nu sunt de acord cu opinia unui parinte si atunci se manifesta prin tipete, muscaturi, lovituri uneori insotite de cuvinte jignitoare. De cele mai multe ori aceasta este o copie a comportamentului parintilor, din pacate.
Cum am spus inainte, mania este un sentiment normal, dar in cazul in care este exprimata intr-un mod abuziv si violent, poate duce la unele rezultate nedorite si neasteptate. Mania necontrolata la copii poate duce la:
• Plangeri din partea vecinilor, educatorilor si profesorilor
• Dispute cu fratii si prietenii
• O situatie jenanta pentru parinte in public
• Respingerea copilului manios de catre altii si refuzul de a mai socializa cu acesta
• Leziuni corporale si emotionale
• Incapacitatea de a controla si de a gestiona mania ca adult
• Ruperea relatiilor cu parintii si familia

Aceste rezultate ingrozitoare sunt suficiente pentru a genera o situatie de stres pentru parinte. Mai mult decat atat, cu astfel de probleme comportamentale, copilul nu va putea sa duca o viata normala si fericita in societate.
Cine este responsabil pentru mania copiilor? In nici un caz copiii in cauza. Cel mai probabil este mediul in care traiesc si care ii invata sa isi amplifice mania si sa explodeze ca o bomba. De cele mai multe ori copiii invata sa isi exprime mania imitand reactiile pe care le-au invatat de la parinte. Ei observa minutios reactiile parintilor si intr-o situatie similara vor reactiona in consecinta. Ei vad cand un parinte striga, arunca lucruri, foloseste un limbaj gresit, tranteste usi si, uneori, chiar apeleaza la violenta, mania lui nu este controlata iar copilul va intelege ca asa este normal sa reactioneze si el. Se poate spune despre parinte ca tocmai i-a oferit un exemplu negativ.

Un parinte este un model de urmat. Si prin comportamentul lui de adult stabileste modelul pentru copil, viitorul adult. Copiii invata de la adulti cum sa se manifeste in diferite situatii, cum sa isi gestioneze mania, iar daca un parinte stie cum sa se comporte cu calm si sa reactioneze cu blandete exprimand verbal si civilizat ceea ce il supara, copilul va invata si va face la fel. Prin urmare, este datoria noastra de parinte sa ne invatam copiii sa isi stapaneasca mania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =