Parinti de copii temperamentali – cum sa-ti mentii sanatatea mintala?

Fiecare copil este unic! Creat de Dumnezeu cu o personalitate proprie. Atunci cand ne gandim la vointa lor, putem observa chiar si intre doi frati diferente. In cazul in care ai un singur copil, temperamental, cu o vointa puternica, vei crede probabil ca toti copiii au vointa puternica. Insa daca ai mai multi copii poti vedea foarte usor diferentele dintre ei.

[ad]

Ca si parinti trebuie sa stiti ca unii copii pot fi docili, altii temperamentali, dificili, impotrivitori sau explozivi. Daca ai copii care nu se incadreaza la categoria “docil” atunci fii gata sa gasesti cateva raspunsuri pe care le cauti de mult.

Daca copilul tau este un expert in dezbateri, daca el inca mai are energie cand tu nu mai ai deloc, daca se impotriveste deseori la regulile impuse de tine, daca isi iese deseori din fire, daca il vezi ca enerveaza pe ceilalti inadins, s-ar putea sa ai de dus o lupta mai grea decat crezi.

Iata mai jos cateva sfaturi pentru parinti care au copii temperamentali:

–         daca te gandesti ca nu esti parintele potrivit pentru a creste un copil temperamental, gresesti – cu siguranta Dumnezeu nu te-a ales la intamplare. Intelege ca tu ca si parinte trebuie sa iti ajuti copilul sa isi canalizeze surplusul de energie intr-un mod pozitiv.

–         ti se pare ca tu ai cel mai impotrivitor si rau copil din lume? Gresesti, mai sunt si altii – incearca sa te intalnesti cu parinti care au astfel de copii, schimbati pareri, invatati unul de la celalalt.

–         nu lua toate lucrurile si greselile lui chiar atat de in serios. Pastreaza-ti simtul umorului. Prin ras se elibereaza tensiunea.

–         ai observat ca tipi prea mult la copil? Copilul iti poate absorbi toata energia, nu te lasa dusa de val, ai grija de tine. Dormi suficient, somnul este foarte important, atunci cand parintele este obosit risca sa nu faca fata solicitarilor.

–         cu cat vei petrece mai multe momente in doi cu copilul tau cu atat vei reusi sa il intelegi mai bine si vei reusi sa raspunzi nevoilor lui intr-un mod corect.

–         tu ca si parinte esti ca o oglinda in care se reflecta sentimentele copilului tau. Cand tu esti vesel, va fi si el mai optimist, sau il poti influenta sa fie, dar cand tu esti manios, probabil si copilul va fi manios. Tensiunea pe care o ai tu se va rasfrange si asupra copilului tau.

Acestea sunt doar cateva sfaturi, dar daca informatiile de mai sus te-au provocat sa-ti doresti sa cunosti mai multe despre cum sa cresti astfel de copii, iti recomand sa citesti cartea “Educatia copilului neastamparat” – de Claudia si David Arp.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

five × 1 =