Relatia parinti – copii: divortul parintilor afecteaza viata copiilor

parinti copiiExista o vorba, si este foarte adevarata: “cel mai bun lucru pe care il poate face un tata pentru copiii lui, este sa o iubeasca pe mama lor”.

Relatia celor doi parinti influenteaza viata copiilor.

Traim intr-o epoca in care dragostea, sexul si intimitatea par sa fie esenta fericirii. Da, cautam caile fericirii si ale implinirii, insa rata divortului si a procentulului de parinti singuri comparat cu cel al familiilor cu doi parinti, este in continua crestere. Unii parinti nu sunt suficient de informati despre efectele divortului asupra copiilor. Exista si parinti care traiesc o casnicie nefericita doar de dragul copiilor lor.

[ad]

Un lucru este clar: copiii care trec printr-un divort al parintilor sufera mult mai mult decat copiii care traiesc intr-o familie chiar daca mariajul este nefericit.

Iata 7 lucruri de care ar trebui sa tina cont fiecare, pentru a pune datoria de parinti mai presus decat casnicia.

1. Copilul are nevoie de doi parinti mai mult decat de un camin perfect
Influenta celor doi parinti, mama si tata, in dezvoltarea copilului nu poate fi minimalizata. O mama buna, intr-o parte a balantei, hraneste, protejeaza si aduce confort in viata copilului, in timp ce un tata bun aduce stabilitate, siguranta si putere. Mamele tind sa fie mai emotionale, tatii mai rationali. Mamele tind sa fie mult mai intelegatoare, tatii mai decisivi. O mama buna va oferi copilului ei un umar pe care sa planga in timp ce un tata bun va arata copilului cum sa se ridice si sa mearga mai departe.
Bineinteles, un parinte bun poseda toate aceste calitati si-si imparte responsabilitatile pentru a intampina toate nevoile copilului.
Dar, este in natura barbatului sa fie in stare sa raspunda intrebarilor copilului, sa aduca solutii problemelor lui si sa dea o directie, in timp ce este inerent pentru o femeie sa fie protectoare emotional, sa fie un bun ascultator fara sa dea neaparat o solutie logica la problema copilului.
Avandu-i pe amandoi, barbat si femeie, ca parinti in casa, copilul invata cum sa exploreze si sa-si dezvolte, ambele aspecte, masculine si feminine ale caracterului sau propriu. In balanta adultilor exista o prezenta sanatoasa a celor doua caracteristici, masculina si feminina. In femei, balanta va avea tendinta catre feminin, iar in barbat, catre masculin. Pentru ca un copil sa aiba cea mai buna sansa de a-si dezvolta stabilitatea emotionala sunt necesari doi parinti la temelie.

2. Fiecare copil are dreptul sa fie crescut de doi parinti
Casnicia este o alegere pe care doi oameni o fac pentru ei insisi. Oamenii se casatoresc pentru ca gasesc pe cineva care sa le ofere fericirea si implinirea in viata. Bineinteles, ca exista si promisiunea ca vor trai pentru a face bine unu celuilalt. Chiar daca fraza “la bine si la rau” este inca rostita in toate legamintele de casatorie, tot mai mult aceasta promisiune este incalcata, si multe cupluri considera ca nu sunt capabile sa duca pana la sfarsit aceasta promisiune sau nu vor sa o tina pana la capat.
Care parinte face un legamant cu copilul lui atunci cand se naste? Copilul asteapta ca parintii lui sa faca tot ceea ce trebuie pentru a-i oferi un camin stabil, iubitor in care sa poate creste si sa se dezvolte. Pentru un bun parinte, drepturile si nevoile propriului copil vor fi inaintea drepturilor lui, indiferent cat l-ar costa.

3. Sa fim parinti este o obligatie morala – nu o alegere
Chiar daca pare ciudat, atunci cand un parinte este desparit de copilul sau, el tot parinte ramane pentru acel copil. Niciodata un parinte nu poate divorta de propriul copil. Nu poti pur si simplu sa spui copilului: “Imi pare rau, nu te mai iubesc, pur si simplu relatia noastra nu functioneaza”. Dar atunci cand parintii si-o spun unul celuilalt e ca si cum ar spune-o propriilor copii. Unii parinti isi justifica divortul in fata copiilor spunandu-le ca e mai bine pentru ei in timp, insa adevarul este ca nu e asa. Perspectiva copilului asupra divortului va fi “nu ma iubiti suficient de mult ca sa va impacati si sa faceti casnicia sa mearga”, chiar daca copilul gandeste doar subconstient.
Dragostea dintre un sot si o sotie poate descreste sau chiar se poate stinge, dar dragostea unu parinte bun este neconditionata si neschimbata. O casnicie se poate distruge, dar dragostea pe care un bun parinte o are pentru copilul lui nu poate fi niciodata diminuata si legamantul intre el si copil nu poate fi niciodata subminat sau rupt. Legamantul pe care aceasta relatie parinti – copii il implica nu este unul bazat pe alegere ci unul bazat pe obligatie morala.

4. Un copil merita si asteapta sa primeasca
Pe percursul anilor de crestere, copiii au nevoie de ambii parintii ca sa se simta in siguranta stiind ca le sunt lor incredintati. Ei au nevoie sa stie ca sunt iubiti, sa stie ca sunt protejati in casa lor. Ei au nevoie sa stie ca, indiferent ce furtuna va veni peste familia lor, ei vor face fata impreuna pentru ca temelia familiei nu poate fi zdruncinata. Daca parintii pun interesele copilului pe locul 2, vor face copilul sa simta ca nu este iubit, ca este de mana a doua. Copilul va incepe sa se indoiasca de parintii lui.
Si pana la urma, ce fel de dragoste il pune pe celalalt pe locul al doilea? Daca un copil nu merita dragostea neconditinata si vesnica a parintilor lui, atunci cine o merita?
Copiii sunt vulnerabili si au nevoie de protectie. Parintii au responsabilitatea sa ofere copiilor lor cel mai bun ajutor indiferent cat ar costa.
Copilul nu are nici un fel de rezerve pe care sa le acceseze ca sa acopere o cadere emotionala care se intampla de obicei dintr-o familie dezbinata. Parintii, pe de alta parte ar trebui sa fie pregatiti sa-si intre in drepturile emotionale, asigurandu-se ca, copilul lor nu sufera emotional.

5. Sotii pot avea asteptari prea mari unul de la celalalt, insa copiii niciodata nu asteapta “prea mult” de la parinti.
Casniciile nu sunt perfecte, nici relatiile parinti – copii. Insa un copil merita intelegere, hrana, suport, afectiune, si siguranta mult mai mult decat oricare dintre soti. In cele din urma, cand doi oameni se casatoresc, fac un legamant prin care spun ca se vor iubi si ca vor oferi sprijin in implinirea nevoilor celuilalt. Cand un copil se naste, nu exista nici un astfel de legamant scris. Un copil, doar creste si asteapta sa primeasca tot ce are el nevoie. Cand un partener in casnicie, esueaza in a-si tine partea de legamant, celalalt are toate drepturile sa-si retraga partea din intelegere. Asa ca, de cele mai multe ori, dragostea pe care unul o are pentru celalalt, depinde de ceea ce “primeste” din acea relatie, si daca nu primeste “nimic” atunci dragostea moare. Dar asta se intampla doar intr-un singur sens cand e vorba de relatia parinti – copii.
Cand un copil esueaza in a fi copilul perfect, parintele nu poate pur si simplu sa il abandoneze sau sa stearga iubirea pentru el. Copilul inca mai are dreptul sa fie iubit neconditionat de parinti. Copiii nu datoreaza nimic parintilor, insa parintii datoreaza totul pentru copiii lor. Daca un copil nu-si iubeste parintele atat de mult cat acesta ar vrea sa fie iubit, parintele trebuie sa continue sa il iubeasca. Daca un parinte isi iubeste neconditionat copilul, acel copil va creste si va sti cum sa-si iubeasca parintii la randul lui. Daca un parinte nu reuseste sa-si iubeasca copilul mai mult decat pe el insusi, copilul nu va sti sa iubeasca mai departe mai mult decat a iubit parintele sau.

6. Un camin destramat distruge copiii
Undeva, de-a lungul timpului, cand un copil este crescut de un singur parinte sau de doi parinti care locuiesc despartiti, ceva in acel copil lipseste sau e rupt. Avand doi parinti care nu au gasit in ei insisi capacitatea de a trai impreuna intr-un camin stabil, va avea un efect negativ asupra lui. Poate acest lucru nu se va vedea imediat, ci mai tarziu, in timp, insa o persoana provenita dintr-o familie destramata va reusi cu greu sa interactioneze emotional cu altii. Statisticile arata ca o persoana crescuta de un singur parinte are mai putin succes in viata – chiar si dupa multi ani – decat persoanele provenite din familii cu doi parinti.
Faptul ca un copil creste intr-o casa chiar daca parintii sunt certati, sau intr-un continuu dezacord, ofera acestuia mult mai multa stabilitate si normalitate decat daca ar creste intr-o casa cu cate un singur parinte. Un copil care creste intr-o casa dezbinata, creste tanjind dupa un camin intact in care doi parinti sunt disponibili zilnic pentru a-i oferi stabilitate morala, emotinala si suport intelectual atat de necesar dezvoltarii si sanatatii lui.
Cresterea copiilor nu se poate face prin telefon sau doar in weekend. Cel mai bun mod de a-ti creste copiii este pe o fundatie zilnica si in parteneriat cu celalalt parinte. Indiferent cat de mult unii parinti incearca sa justifice divortul, aproape intotdeauna acest lucru va genera un copil daramat.

7. Punand inainte datoria de parinte iti poti salva casnicia
Copiii, niciodata nu ar trebui sa fie o scuza ca cineva sa nu renunte la casnicie, insa pot fi motivul pentru care un parinte sa-si doreasca sa ramana in casnicie. Diferenta consta in faptul ca, daca un parinte stie sa ofere copilului un camin stabil, iubitor si plin de pace in care acesta sa creasca, ii va oferi cel mai bun start posibil in viata, iar aceasta va da parintilor rezolvarea de care au nevoie sa se straduiasca mai mult asupra casniciei lor decat daca nu ar fi fost parinti.
Sa oferi copilului un camin bun este unul dintre cele mai bune motive pentru ca doi parinti sa ramana impreuna in casnicie.
Cine spune ca romantismul sau sexul sau o viata sociala grozava sunt singurele motive ca sa te casatoresti? Cu siguranta, oferind unui copil un camin plin de dragoste, este un bun motiv, daca nu chiar cel mai bun, pentru a investi mai mult in mariajul tau, decat toate celelalte motive la un loc. Daca parintii stiu sa se focuseze pe copilul lor mai inainte decat pe ambitiile si dorintele lor, pot gasi cai pe care altfel nu le-ar fi gasit pentru a investi in casnicia lor, si ofera astfel caminul pe care copilul il merita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

five + ten =