Siguranta pe internet pentru copiii nostri

Ca si adulti putem naviga in siguranta pe internet, putem sa alegem daca sa accesam sau nu anumite informatii. Internetul este un instrument foarte util pentru ca ofera multa informatie doar la o apasare de buton, putem comunica unii cu altii la distante mari si multe alte lucruri benefice pentru noi. Insa in acelasi timp, informatiile gasite

[ad]

aici pot fi extrem de daunatoare.

Gratie acestei tehnologii, lumea noastra s-a schimbat, traim viteza, avem toata informatia pe tava. Noi nu am descoperit internetul de la 3 ani (cel putin in Romania), insa copiii nostri o fac. Nu putem sa-i oprim categoric sa foloseasca internetul, pentru ca deja au nevoie de el pentru a gasi informatii necesare in scoala, insa putem sa ne asiguram ca ei navigheaza in siguranta pe internet, ca nu vor ajunge intamplator, sau poate voit, pe acele siteri pe care noi categoric nu am dori sa ajunga.

Iata cateva aspecte pentru a oferi siguranta pe internet copiilor:

1. Ca si parinte, fii deschis cu copilul tau, discuta ce poate face internetul, explica-i ca nu tot ce gaseste acolo este adevarat. Invata-l sa nu dea informatii personale despre el sau familie. Sa nu se intalneasca cu persoane cunoscute doar pe internet.
2. Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru a fi siguri ca, copilul navigheaza in siguranta pe internet, este sa stati langa el atunci cand o face.
3. In timpul in care nu puteti fi langa el, folositi un program de filtrare specializat pentru siguranta pe internet a copiilor, un program de control parental, sau va puteti folosi de filtrele motoarelor de cautare.
4. Impreuna cu copiii stabiliti reguli de utilizare, nu le permiteti sa o faca excesiv, faceti un program. Nu ii interziceti categoric internetul pentru ca oricum il va descoperi in alta parte (la scoala, la prieteni, etc), lasati-i sa-l utilizeze in limitele stabilite si asigurati-va ca au siguranta pe internet.
5. Pozitionati calculatorul intr-o zona a casei in care sa puteti din cand in cand zari monitorul, sa trageti cu ochiul putin peste umar.
6. Cunoasteti parolele de acces la emailul copilului sau la alte pagini personalizate (cum ar fi Facebook sau altele)? Ar fi bine sa le stiti.
7. Asigurati-va ca ii cunoasteti prietenii virtuali, intocmai cum ii cunoasteti pe cei reali.

Alte informatii foarte utile despre siguranta pe internet, precum si programe de filtrare, gasiti pe siteurile: www.sigur.info, www.esafetykit.net.

Siguranta pe internet are si o zi dedicata, ziua de 10 februarie. A fost declarata “Ziua sigurantei pe internet” si este celebrata in mai mult de 50 de din intreaga lume.
Scopul ei este de a constientiza populatia ca este necesara utilizarea mai sigura si mai responsabila a internetului, siguranta pe internet in randul copiilor fiind un aspect vital pentru viata lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

eighteen + fourteen =