Primul an de viata pe saptamani

Copilul in saptamana 3 de viata

copilul-in-saptamana-3-de-viataCopilul in saptamana 3 de viata incepe sa invete cum sunt lucrurile de prin jurul lui. Incepand cu aceasta perioada, copilul incepe sa isi dezvolte simtul tactil.

Stim cu totii ca simturile copilului se dezvolta chiar si in viata uterina, deci cu atat mai mult dupa ce acesta s-a nascut. Copilul in saptamana 3 de viata reuseste sa ne uimeasca din acest punct de vedere, raspunzand foarte repede la stimuli tactili. Daca vrei sa faci un test, chiar te rog sa incerci urmatoarea situatie: incerca sa pui un deget de-al tau in manuta unui bebelus, si vei vedea cum copilul in saptamana 3 de viata il va apuca. Acest reflex se numeste reflex palmar si se pare ca orice copil se naste cu el. Cu toate acestea, in a treia saptamana de viata a unui copilas, reflexul incepe sa se dezvolte mai tare. Copilul in saptamana 3 de viata nu are o alta posibilitate de a invata despre lumea din jurul sau decat prin acest simt: cel tactil. El inca nu poate sa gandeasca cu mintea, de exemplu, insa incet incet, invata foarte multe lucruri despre oamenii si obiectele care il inconjoara prin atingere. Specialistii ne spun ca acest reflex palmar este pregnant in viata copilului pana la aproximativ 6 luni. Copilul in saptamana 3 de viata reuseste sa atinga obiectele, insa nu prea poate sa le tina in mana sau sa le bage in gurita. O data cu inaintarea in varsta copilul creste, reuseste sa si apuce obiectele, sa le “guste” si intr-un fel, reflexul palmar isi pierde din valoare, luandu-i locul dezvoltarea altor simturi. Chiar daca pare a fi foarte micut, copilul in saptamana 3 de viata poate sa invete multe lucruri. Specialistii ne recomanda sa asezam langa el diferite obiecte pe care acesta sa le pipaie, cu care sa se familiarizeze.

Daca pentru copilul in saptamana 3 de viata nu exista nici un pericol de a inghiti ochiectele sau de a se rani cu ele, pe masura ce acesta creste, parintii trebuie sa fie foarte atenti la jucariile pe care le cumpara, la obiectele pe care le lasa la indemana copiilor. Dar pana atunci, puteti sa stai linistiti. Copilul in saptamana 3 de viata incepe sa isi dezvolte foarte bine reflexul palmar dar nu exista nici un pericol in ceea ce priveste copilul. Iata asadar ca de la o saptamana la alta un copilas invata lucruri noi, si la fel si parintii lui. Sunt sigura ca observati fiecare cat de mult evolueaza un copil si multi recunosc faptul ca parca acestia cresc prea repede, vremea trece prea repede si nu minunam in fiecare zi de evolutia copilului nostru. Am mai spus  si alta data si vreau sa repet acest lucru: petreceti timp cu copilul vostru, investiti timp in educatia lui deoarece vremea trece foarte repede si stim cu totii ca niciodata nu putem da timpul inapoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + twelve =