Copilul in saptamana 9 de viata incepe deja sa gangureasca. Nu conteaza de mediul in care creste, de tara in care s-a nascut, de parintii pe care ii are sau de limba ce o vorbesc cei din jurul sau, copilul in saptamana 9 de viata incepe deja sa comunice cu noi.
O parte dintre copii incep sa gangureasca uneori si mai repede insa majoritatea descopera aceasta modalitate de comuniocare aproximativ in jurul varstei de 3 luni. Chiar daca initial spuneam ca nu conteaza cine sunt parintii copilasului, ca acesta oricum va ganguri, vreau totusi sa subliniez urmatorul aspect. Copilul in saptamana 9 de viata va ganguri cu atat mai mult cu cat parintii si oamenii foarte apropiati lui au comunicat cu el pana atunci, i-au povestit vrute si nevrute. Ganguritul pe care copilul in saptamana 9 de viata il are se datorteaza de fapt tocmai modului in care noi “am gangurit” pana atunci, cand eram in apropierea sa. Chiar daca exista si copii de care parintii nu se ocupa prea mult, la un moment dat si acestia vor incepe sa gangureasca si sa vorbeasca dar poate mult mai tarziu si mult mai greoi fata de bebelusii care au avut parte de multa dragoste. Copilul in saptamana 9 de viata are nevoie de afectiune, pentru o cat mai buna dezvoltare. Stiu ca nu ne nastem cu instinctele materne sau cu capacitatea de a relationa cu bebelusii, insa eu personal cred ca toate aceste lucruri se invata pe parcurs, si vin de la sine. Multi parinti sunt speriati atunci cand descopera ca vor fi parinti si la inceput, nu stiu cum ar trebui sa se comporte cu un bebelus. Dar cum spuneam, aceste lucruri pur si simplu se intampla in mod normal. Nu trebuie sa ne fie jena sa comunicam cu un bebelus care nu poate sa ne raspunda inapoi. Pentru noi uneori aceasta “conversatie” intre un parinte si un bebelus poate parea prosteasca insa pentru ei, este foarte important. De aici porneste capacitatea lui de a ganguri, de a povesti. Daca este nebagat in seama, copilul in saptamana 9 de viata cu siguranta nu isi da singur seama ca ar putea avea aceasta capacitate, ca ar putea sa se exprime, in cateva vocale. Stim ca in general copii invata prin imitare foarte multe lucruri: ei vad ce se intampla in jurul lor si incearca sa imite, pana cand reusesc sa faca acel lucru. La fel se intampla si in cazul ganguritului. Copilul in saptamana 9 de viata incearca sa il imite pe cel care ii povesteste, incearca sa scoata si el sunetele respective si chiar daca va avea nevoie de timp pentru a reusi, in final se va intampla si aceasta minune.
Copilul in saptamana 9 de viata are nevoie de toata atentia noastra! Lasa-ti insctinctele sa functioneze la parametrii normali, si sa nu iti fie teama sa “cumunici” cu bebelusul tau.