Gasiti activitatea sportiva adecvata copilului

Activitatile sportive au un impact mare asupra dezvoltarii copilului. Sportul promoveaza cooperarea, munca in echipa si dezvoltarea abilitatilor fizice. De asemenea, sportul ofera o sansa copilului de a lucra sub indrumarea unui antrenor, de a fi indus intr-un mediu social unde isi va face noi prieteni.

[ad]

Daca primeste laude pentru ca s-a angajat in astfel de activitati, copilului ii va fi mai usor sa creada in fortele proprii sa realizeze ca este o persoana capabila, care poate atinge obiective importante.

Deci, merita sa-l ajutam sa isi gasesca sportul adecvat lui. In primul rand, ar trebui sa cautam intre activitatile sportive corespunzatoare varstei copilului. Trebuie sa stiti ca odata descurajat s-ar putea sa nu mai doresca sa faca sport vreodata. Asadar o activitate sportiva potrivita aptitudinilor copilului poate fi gasita uneori inca din perioada gradinitei, alteori mai tarziu, la varsta scolara. Chiar daca exista multe programe de sport disponibile pentru gradinite, pana la varsta de 6 sau 7 ani, majoritatea copiilor nu au cele mai multe dintre aptitudinile fizice necesare unui sport anume, nu au suficienta atentie si capacitatea de a asculta indicatii si reguli ale jocului. Prescolarii pot arunca la cos si alerga, dar este nevoie de timp pentru a-si dezvolta abilitatile de coordonare.

Acest lucru nu inseamna ca nu pot face sport atunci cand sunt mici. Copilului de gradinita ii vor placea jocurile cu alti copii mai mult decat intrecerile sportive. Jocurile simple si pline de distractie ii vor atrage mai mult in defavoarea jocurilor care implica concurenta.
Totusi unii dintre ei pot fi chiar motivati de un joc competitiv, dar cei mai multi pana la varsta de 11 sau 12 ani nu vor fi pregatiti pentru a face fata unui joc competitiv.

In alegerea sportului potrivit, trebuie sa se ia in considerare caracterul unic al copilului. Este important sa avem o viziune clara asupra punctelor forte si slabe ale copilului. Daca copilului i se cere sa intre intr-un joc dar este mai mic decat ceilalti participanti, copilul se poate simti inconfortabil. Puteti alege anumite activitati in care accentul se pune pe eforturi individuale: inot, dans, tenis, echitatie. Se stie ca inotul este cel mai complet sport dezvoltand toate grupele musculare, imbunatatind respiratia.

Totul depinde de personalitatea copilului si dorintele acestuia legate de anumite sporturi. Ca parinte, trebuie sa ii oferim sprijin constant si afectiune dar fara incercarea de a impinge prea tare limitele copilului. Copilului activ si temperamental care poseda multa energie ii pot placea sporturile ca: atletismul, inotul, baschetul. Copilului timid ii vor prinde bine sporturile de echipa unde isi va dezvolta capacitatea de a socializa: forbal, volei, baschet. Copilului activ si neascultator ii vor prinde bine artele martiale, va invata sa se stapaneasca sa fie ascultator si disciplinat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

eleven + one =