Alergiile si astmul copiilor – problema dubla

astm copiiAlergiile si astmul merg mana in mana. Sunt ca doua prietene nedespartite care parca nu vor sa se desprinda asa de usor de viata copiilor. Astmul este o boala cronica a tubului bronsic responsabil in transportarea aerului inauntru si inafara plamanilor.

Sunt mai multe tipuri de astm. Alergiile la praf, polen, poluare, etc. declanseaza astmul alergic si este adevarat ca foarte multi oameni sufera de aceasta boala, atat in randul copiilor cat si a adultilor. Mult prea multi, in ultimii 40 de ani.

[ad]

Ce se intampla de fapt in organism? Aerul traverseaza tubul bronsic dupa ce intra in nas si trahee. La capatul tuburilor bronsice exista niste saculeti care elibereaza oxigenul in sange. In timpul unei respiratii obisnuite, oxigenul se misca liber pentru ca muschii cailor respiratorii sunt relaxati. Insa in timpul unei alergii sau a unei crize de astm, trei lucruri impiedica aerul sa circule liber:

1. Muschii care inconjoara caile respiratorii se strang cauzand ingustarea cailor
2. Mucoasa cailor respiratorii se inflameaza
3. Tesitura din caile respiratorii produce mucus in cantitate excesiva

Ingustarea cailor respiratorii ingreuneaza miscarea aerului inauntru si inafara plamanilor facad respiratia copiilor dificila.

Care sunt cauzele astmului?

Datorita unor reactii alergice, caile respiratorii ale copiilor devin foarte sensibile la unii factori declansatori. Simptomele astmului sunt cauzate de contactul cailor respiratorii si acesti factori declansatori.

Care sunt cele mai comune alergii si factori externi care declanseaza astmul copiilor?

  • Raceli, gripa, infectii ale sinusurilor
  • Schimbarile de temperatura si de aer rece
  • Tutunul, sau fumul de tigara, poluarea din aer
  • Alergeni precum acarienii de praf, polen, par de animale de companie, sporii de mucegai, alimente sau insecte
  • Produse chimice si mirosuri chimice puternice
  • Emotii puternice (anxietate, strigat, plans sau ras puternic)
  • Unele medicamente

In perioada copilariei in special, copii sunt predispusi la crize de astm deoarece nu stiu ca ceea ce fac ar putea provoca criza (de exemplu efortul prelungit). Uneori acest lucru poate fi un factor in limitarea a ceea ce ei ar putea invata sau experimenta deorece parintii vor incerca sa tina cont de anumite imprejurari pentru a nu declansa o criza de astm copiilor.

Fiecare persoana simte astmul diferit. Astmul variaza in severitate de la un copil la altul, de la o persoana la alta. Unii vor experimenta o tuse ocazionala sau respiratie suieratoare (weezing), in timp ce pentru alti copii simptomele vor fi mult mai severe.

Cel mai bun tratament pentru astm este de a evita acei factori declansatori care stiti ca produc crizele de astm copiilor, si de a urma planul personal de tratament medicamentos corect prescris de medicul lor.

Cititi cu atentie intotdeauna fiecare prospect cand administrati medicamente copiilor pentru alte boli pe care le-ar putea avea. De exemplu, daca copilul dumneavoastra a fost diagnosticat cu astm, si doriti sa ii scadeti febra intr-o anumita circumstanta, ar fi mai bine sa folositi Panadolul sau orice alt paracetamol in locul Nurofenului (ibuprofen) deoarece acest medicament ii poate provoca o criza de astm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

14 − thirteen =