Dezvoltarea copiluluiSanatate

Controversele pe care le starneste premergatorul

premergatorulSe pare ca in ultima vreme premergatorul este un adevarat subiect de discutie. Daca pana nu demult, acest instrument era foarte apreciat, se pare ca lucrurile incep sa se schimbe. Unii specialistii si parinti confirma faptul ca premergatorul distruge mersul copiilor, ba chiar incetineste dezvoltarea acestora, si sa nu mai discutam despre posibilele accidente pe care un copil ar putea sa le aiba. Intr-adevar, premergatorul este preferat de multi parinti si datorita faptului ca le usureaza lor munca, si le mai da putin ragaz, daca au de rezolvat cate o problema prin casa. In acelasi timp insa, medicii spun ca ar fi un adevarat pericol pentru copil si dezvoltarea acestuia.

Premergatorul a inceput sa fie interzis in tot mai multe tari, si se pare ca si in Romania acest curent a inceput sa ia amploare. Pentru a evita o serie de accidente, pentru a lasa copilul sa invete sa mearga pe o cale „mai naturala”, specialistii spun ca mai bine lasam copii pe jos, in patru labe, decat sa ii punem in premergator. Este adevarat faptul ca multi parinti, in momentul in care aleg sa puna copilul in premergator, cred ca acesta se afla intr-o siguranta deplina si nu mai are nevoie de supraveghere. Insa majoritatea accidentelor s-au intamplat tocmai din acest motiv: copilul era lasat singur in premergator, fara insa ca parintii sa se gandeasca la faptul ca acesta poate cadea pe scari, poate cadea atunci cand da de marginea covorului sau multe alte situatii de genul acesta. Cineva spunea ca mersul in premergator afecteaza mersul copiilor si acestia raman cu „deficienta” de a calca pe varfuri. Daca in ceea ce priveste accidentele care pot aparea cand un copil este in premergator sunt de acord, cu aceasta a doua afirmatie, tind sa nu reactionez la fel. Ideea este ca un copil poate invata sa mearga pe varfuri la fel de bine si fara premergator. Acest aspect tine pur si simplu de copil. In acelasi timp nu toti copii care au utilizat un premergator au avut probleme cu mersul: nepotica mea, de exmplu, a folosit acest instrument, si la 10 luni a reusit sa umble singura, nu pe varfuri, ci calcand pe toata talpa piciorului. Cred ca in ceea ce priveste acest aspect, cu siguranta parerile sunt impartite. Cred ca fiecare parinte este in stare sa decida ce este mai bine pentru copilul sau. Daca observi ca lucrurile nu evolueaza asa cum ar trebui, sau copilul nu paseste asa cum ar fi normal, ai posibilitatea de a consulta un specialist. Acesta cu siguranta te va indruma si te va sfatui cu ceea ce va trebui sa faci pentru a indrepta lucrurile. Premergatoul a reusit sa starneasca foarte multe controverse, insa trebuie sa recunoastem ca atunci cand nu existau atatea studii si cercatari, nimeni nu se gandea ca acesta ar putea fi daunator: si interesant, atunci nu parea ca poate distruge mersul unui copil. Cred ca utilizat cu limite, premergatorul poate avea si efecte pozitive.

Un comentariu la “Controversele pe care le starneste premergatorul

  1. Pe mine parintii m-au pus in premergator si a functionat foarte bine. Nici nu si-au dat seama cand am inceput efectiv sa merg. M-au „testat”intr-o zi fara premergator, si deja stiam sa alerg! N-am avut nici mers pe varfuri nici accidente si mai stiu eu ce avertizari panicarde fac acum „specialistii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × one =