Cum sa va ajutati copilul dislexic

Momentul in care descoperi ca si parinte ca copilul tau este dislexic poate fi o experienta atat pozitiva cat si negativa. Partea negativa este ca tu ca si parinte vei avea de muncit mult in a-ti ajuta copilul in procesul de invatare pentru ca un copil cu dislexie necesita mult mai multa atentie decat unul care nu sufera de aceasta tulburare. Iar partea pozitiva este ca acum, cand a fost diagnosticat cu dislexie stii de ce i-a fost atat de greu pana acum, si poti sa il intelegi mai bine si sa-l ajuti. Decat sa continui sa gandesti ca poate copilul tau nu este la fel de inteligent ca altii, stii de acum ca el sau ea se confrunta cu o tulburare in invatare. Puteti incepe sa-l ajutati intelegandu-i exact frustrarea.

[ad]

Unele statistici spun ca aproximativ 10-15% din populatie sufera de dislexie. Deoarece este o dizabilitate specifica invatarii se aplica de obicei in cazul gramaticii si a vorbirii. Copiii cu dislexie sunt incapabili sa recunoasca cuvintele pe care le cunosc deja si au probleme in a emite cuvinte si in a-si aminti sunetul specific al unor litere. Este foarte dificil pentru copilul dislexic sa citeasca cu voce tare pentru ca nu poate citi repede si de obicei sare peste cuvinte care pentru altii sunt usor de citit. Deoarece dislexia este un simptom al unei probleme la nivelul creierului nu exista leac pentru dislexie. Din fericire insa, existe metode care se pot folosi pentru a ajuta copilul dislexic sa faca fata tulburarii pe care o are.

Daca nu sunteti inca sigur ca, copilul are dislexie, cel mai bine ar fi sa mergeti sa fie diagnosticat, veti sti in felul acesta unde va situati si ce trebuie sa faceti mai departe pentru a fi de folos copilului dumneavoastra.

Unii parinti ezita sa puna un diagnostic, pentru ca se gandesc, fie ca copilul lor este lenes sau pur si simplu nu este foarte inteligent. Cu toate acestea de multe ori parintele sau un profesor isi vor da seama ca problema este mai profunda decat pare. Decat sa asteptati ca sa mai treaca o vreme gandindu-va ca poate copilul va fi mai bine, recomandarea noastra este sa obtineti raspunsurile de care aveti nevoie astfel incat copilul dumneavoastra sa poata avea tot sprijinul necesar.

Daca ati primit un diagnostic clar de dislexie primul lucru pe care il aveti de facut este sa mergeti la scoala unde invata copilul. Invatatorul copilului va avea un rol important in a ajuta copilul in procesul de invatare. Daca relatia dumneavoastra cu invatatorul nu a fost atat de apropiata pana acum, este momentul sa deschideti larg usa comunicarii, pentru ca este foarte important ca dumneavostra si invatatorul sa faceti echipa buna. Stabiliti o intalnire cu invatatorul si cu orice alt profesor care l-ar putea ajuta, o intalnire la care copilul nu va participa.

Deasemenea ar fi de mare ajutor daca ati duce la scoala rezultatul testelor de la medic pentru a fi puse la dosarul copilului pentru ca oricine se va ocupa de educatia copilului sa ii inteleaga nevoile reale. Cu cat sunteti mai deschisi si mai onesti in legatura cu problema pe care o are copilul cu atat educatorii vor fi mai deschisi sa colaboreze pentru a va ajuta copilul. Explicati-le de ce anume credeti ca are nevoie copilul pentru a progresa, oferiti-va serviciile, si ascultati tot ceea ce au educatorii sau profesorii de spus. Nu fiti defensiv, ci invatati din experienta lor cu alti copii care au trecut prin probleme similare.

Pe langa sfaturile pe care le veti primi de la medic, educatori si alti specialisti (de exemplu logopedul), veti face si dumneavostra pasi concreti in sprijinul copilului. Poate pana acum nu l-ati inteles, si copilul a fost frustrat si nervos. Asa ca stati de vorba cu copilul si explicati-i anumite lucruri. Bineinteles ca modul in care veti discuta cu el despre problema pe care o are depinde de varsta copilului. Sunt carti, reviste si video despre dislexici, luptele si capacitatile lor de a reusi. Dupa tot acest timp in care copilul a fost descurajat aveti acum ocazia sa il ajutati sa capete putin optimism.

Aveti la indemana foarte multe materiale disponibile pentru a va ajuta copilul dislexic. Acum cand are ajutor din partea familiei si a profesorilor, copilul poate capata mai multa incredere in sine si va face fata mai usor dizabilitatii. Prin intermediul educatorului sau a profesorilor puteti afla problemele speciale cu care copilul dumneavoastra se confrunta. Exista tenhnici de predare speciale pentru dislexici care vor aduce mai multe sanse de succes.

Veti avea amandoi nevoie de rabdare, timp si perseverenta dar toate acestea vor da rezultate pozitive in procesul de invatare.

Cititi si Copiii cu dislexie si problema stimei de sine

Un comentariu la „Cum sa va ajutati copilul dislexic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

eight + three =