Informatii despre otita la copii

otitaNu stiu daca faceti parte dintre parintii norocosi care inca nu au avut de a face cu otita la copii, sau daca sunteti din categoria celor care au trecut ptin aceasta boala. Indiferent de varianta care vi se potriveste, astazi vom trata acest subiect si veti intelege etapele prin care a trecut micutul vostru, sau, in cazul in care nu s-a intamplat inca, veti putea fi la curent cu ceea ce inseamna otita la copii.

Ce este otita? Otita este o inflamare a urechilor si aceasta afectiune poate avea mai multe cauze. Se pare ca otita apare cel mai frecvent atunci cand copilul este racit, tocmai datorita faptului ca bacteriile si virusii se raspandesc foarte repede de la gat pana la ureche. In majoritatea cazurilor apare o iritabilitate, copilul poate face febra, si bineinteles se va plange de durere, insa exista si situatii in care nici unul din aceste simptome nu apar. Indiferent de cat de dure ar fi acestea, este foarte important sa ne prezentam la un medic. Stiu ca multi parinti se gandesc ca otita nu este o boala periculoasa, ca poate fi tratata si fara sfatul medicului, insa daca nu este supravegheata de un specialist si apar complicatii, atunci copilul nostru ar avea de suferit. Nu stiu daca sunteti la curent cu faptul ca printre complicatiile unei otite se numara meningita, septicemia sau mastoidita, afectiuni care nu sunt deloc de ignorat. Sfatul meu este ca atunci cand otita isi face simtita prezenta, sa consultati un medic specialist, pentru a evita orice neplaceri.
Legat de tratamentele pentru otita, acestea difera de la copil la copil, si mai ales in functie de cazul bolii. Copii care au o otita usoara sau medie la stadiul incipient, nu vor avea nevoie neaparat de antibiotice. Daca insa cel mic se lupta si cu febra, inseamna ca otita este deja intr-un stadiu avansat si va avea nevoie si de antibiotice. Dar tocmai de aceea va spuneam mai devreme ca este foarte importanta opinia unui medic. Acesta, in functie de simptome si de fiecare organism in parte, va stii sa va recomande tratamentul adecvat. Chiar daca exista unele studii care ne demonstreaza faptul ca 70 % dintre cazurile de otita medie se pot vindeca fara antibiotic, si prin aceasta multi inteleg ca atunci nici nu mai are rost sa se prezinte la medic, nu trebuie sa ne bazam niciodata pe aceste studii. De asemenea, daca observati unele simptome de otita la copii, in nici un caz sa nu folositi betisoare de urechi. Acestea de fapt pot impinge ceara inauntru, formand astfel un dop de ceara ce nu poate fi scos decat cu ajutorul unui specialist. Medicii nu recomanda in general betisoarele de urechi, spunand ca si acestea pot cauza o forma de otita externa. PUtem inlocui fara probleme betisoarele de urechi cu serul fiziologic, acesta trebuind sa fie putin caldut, cu apa oxigenata, sau un spray special.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

5 × five =