O alta afectiune foarte frecventa la copii, rahitismul

rahitismulDaca in articolul precedent am discutat despre strabism, m-am gandit sa aleg tot o afeciune foarte des intalnita la copii, rahitismul. Ce este mai exact rahitismul?

Se pare ca datorita carentei de vitamina D, aceasta este boala care se poate instala in organizmul unui copil. Cea mai frecventa manifestare pe care rahitismul o are este deformarea coloanei, de acolo venindu-i si numele: „rahi”, in limba greaca inseamna coloana.Aceasta afectiune se pare ca a fost descoperita inca de prin anii 1650. Rahitismul apare in general intre lunile trei si sase ale unui copil, iar daca pana la un an de zile aceasta persista si se agraveaza, specialistul trebuie neaparat contactat. Care ar fi cauzele pentru care rahitismul se instaleaza in corpul copiilor? In primul rand, administrarea incompleta a vitaminei D; aceasta se pare este principala cauza. Apoi, bineinteles, renuntarea definitiva in a administra aceasta vitamina. Daca locuiti intr-un oras in care gradul de poluare este foarte ridicat, sa stiti ca si acest aspect poate cauza rahitismul la copii. De asemenea, daca nu le oferiti copiilor o alimentatie sanatoasa, daca la variatiile de crestere nu s-a adaptat si cantitatea de vitamina D, daca nu consultam din timp un medic in domeniu, riscam ca rahitismul la copilul nostru sa se agraveze si apoi sa fie mai greu de vindecat. Cum puteti sa va dati seama daca aveti un copil care sufera de aceasta afectiune? Tabloul clinic al acestei boli este foarte variat, deci simptomele sunt foarte multe. Pentru ca un copil sa sufere de rahitism nu este nevoie sa aiba parte de toate simptomele. In momentul in care ceva ni se pare noua suspect, ar fi bine sa ne prezentam la o consulatie. Cateva dintre aspectele care ar trebui sa ne dea de gandit se numara: asimetriile craniene care apar la unii copii, aparitia dentitiei foarte tarziu, intarzierea acesteia si chiar modificarea ordinii de aparitie a dintilor, incurbarea membrelor inferioare, micsorarea diametrului bazinului – aspect care este foarte usor de observat la un copil, distensia abdominala cu hernie ombilicala. Acestea ar fi doar cateva dintre trasaturile care definesc rahitismul la copii intre trei si sase luni, dar cu siguranta sunt si altele. Oricum, sunt sigura ca pe langa toate acestea copilul ar suferi, si intr-un fel sau altul ne-am da seama de faptul ca ceva il supara, ca este agitat, ca are un disconfort, ca are dureri insuportabile uneori.

Rahitisml este o afectiune destul de intalnita si tocmai din acest motiv am ales sa discut despre el. Din pacate exista foarte multi parinti care nu sunt foarte documentati, care nu isi dau seama ca bebelusul lor are o suferinta, si cand descopera aceste lucruri poate fi uneori prea tarziu. Din acest motiv este bine sa mergem la controale destul de des daca observam orice lucru marunt. Bebelusii nu pot sa ne spuna in cuvinte ca ii doare ceva, si este de datoria noastra, a printilor, sa descoperim acest lucru si sa il rezolvam.

Un comentariu la „O alta afectiune foarte frecventa la copii, rahitismul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 × one =