A 10a saptamana de sarcina (a 12a saptamana de amenoree)

A 10a saptamana de sarcina reprezinta a doua saptamana din luna a treia de sarcina.

Bebelusul cantareste in a 10a saptamana de sarcina 18 grame si are 7.5cm, jucaus din cale afara, face tot felul de miscari reflexe dirijate de maduva spinarii, pentru ca creierul lui inca nu este capabil sa le coordoneze. Dumneavoastra nu simtiti aceste miscari pentru ca el este inca micut, dar pe masura ce va creste veti fi in stare sa recunoasteti miscarile lui.

[ad]

Forma fetei este deja conturata, creierul continua sa se dezvolte, insa va ajunge la finalul dezvoltarii abia la 18 ani. Deja, aproape de limba se contureaza mugurii dintilor permanenti. In a 10a saptamana de sarcina ficatul, fiind foarte mare, ocupa 10% din greutatea totala a corpului, el produce celulele sanguine.

In a 10a saptamana de sarcina mama incepe din nou sa nu mai simta nevoie frecventa de urinare, pentru ca uterul deja urca incetisor sus in abdomen. Daca pana acum ati avut greturi, este momentul in care ele incep sa dispara, va simtiti din ce in ce mai bine.

Atentie la kilogramele in plus. Nu exagerati cu mancarea, cantariti-va frecvent, nu e cazul sa luati in greutate, bebelusul inca este mic. Abia din luna a patra bebelusul incepe sa devina tot mai mare si veti creste in greutate datorita mai multor factori (cresterea placentei, lichidul amniotic, uterul, sanii, etc). In a 10a saptamana de sarcina inca este prea devreme sa luati in greutate. Fiecare femeie este diferita, asa ca pe masura ce burtica creste nu va ingrijorati daca veti arata mai gravida sau mai putin gravida. Cata vreme medicul confirma ca sarcina progreseaza bine, fiti linistita. Aspectul femeii gravide depinde de inaltimea ei, de constructia fizica.
Sfaturi pentru a 10a saptamana de sarcina: s-ar putea ca sfarcurile sanilor sa nu fie iesite in afara. Multe femei se confrunta cu asta. Puteti incepe sa va pregatiti sanii pentru alaptare, pentru ca este cel mai bun mod de a hrani bebelusul. Trageti cate putin de ele, in fiecare zi. Veti vedea ca sanii deja s-au marit si continua sa o faca, areolele mamare (cercul mai inchis la culoare din jurul sfarcurilor) se vor inchide mai mult la culoare. Iti vei simti sanii mai fermi si mai plini, din pricina progesteronului care ii face sa fie asa.

Daca observati in a 10a saptamana de sarcina scurgeri vaginale mai abundente si urat mirositoarea consultati medicul.
Puteti continua sa faceti exercitii si in saptamana a 10a de sarcina insa respectati urmatoarele reguli: nu va obositi prea tare si nu fortati nota. Puteti face natatie, aerobic cu impact scazut, marsul pe loc, exercitii pentru picioare si glezne, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 × four =