A 13a saptamana de sarcina (a 15a saptamana de amenoree)

A 13a saptamana de sarcina bebelusul cantareste 65 grame si este de 12 cm. De acum se poate calcula data probabila a nasterii si dupa dimensiunile capului bebelusului.

Bebelusul inoata in lichidul amniotic, deschide gura si inghite lichid. Degetelele lui se formeaza tot mai mult, la picioruse si la maini. La sfarsitul acestei a 13a saptamana de sarcina sunteti si la sfarsitul lunii a treia de sarcina si toate organele si sistemele organismului sunt complete. De aceea este mult mai mic riscul de aparitie a malformatiilor congenitale cauzate de factorii externi.

[ad]

Capul bebelusului devine tot mai rotund iar rinichii functioneaza deja.

Mama in a 13a saptamana de sarcina: pe masura ce uterul se mareste in sus, incepe sa fie vizibila si burtica. Insa doar cei care au ochi buni isi pot da seama ca sunteti insarcinata. Deocamdata hainele va mai incap, dar nu mai aveti mult si va trebui sa largiti elasticele pantalonilor.

Sfaturi pentru a 13a saptamana de sarcina: atentie mare daca simti usoare furnicaturi la urinare sau daca simtiti nevoia de a urina frecvent. Infectiile urinare apar la multe femei insarcinate si nu trebuie neglijate deoarece pot sa se agraveze. Infectiile urinare pot provoca probleme la rinichii mamei, si pot impiedica cresterea fatului. Pe langa acestea exista si riscul unui avort daca infectia nu este tratata.

In a 13a saptamana de sarcina ai trecut de primul trimestru de sarcina. In luna urmatoare bebelusul va lua in greutate si dimensiuni, si vor vedea cu totii ca deja sunteti doi. Daca pana acum organele lui deja formate au lucrat independent unul de celalalt, in trimestrul urmator ele for incepe sa functioneze tinand cont unul de celalalt.

Fii atenta ce mananci, tine cont ca proteinele, calciul si fierul iti sunt extrem de necesare atat tie cat si copilasului tau. Alimenteaza-te corespunzator.

A 13a saptamana de sarcina incepi mai mult sa iti dorestu relatii intime cu sotul. Asta-i foarte bine si o puteti face, fiind sigura ca bebelusul e la adapost si nu pateste nimic.

Intrucat in aceasta a 13a saptamana de sarcina riscul major pentru sarcina s-a incheiat, puteti spune celor din jur despre bucuria voastra. O viata noua care e pe punctul de a veni in lume creeaza emotii si bucurie. Faptul ca burtica incepe sa se rotunjeasca, faptul ca cei de langa tine stiu asta, iti creeaza o stare de bine, incepi sa te simti cu adevarat “insarcinata”.

Daca inca mai consumati cafea, din saptamana a 13a saptamana de sarcina reduceti consumul de cofeina deoarece aceasta ar putea duce la o greutate mai mica la nastere si cap de dimensiuni mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

two + 11 =