Sarcina pe saptamani - de la conceptie la nastere

A 15a saptamana de sarcina (a 17a saptamana de amenoree)

In a 15a saptamana de sarcina bebelusul cantareste 135 grame si este de 16 cm de la cap la calcaie.
Bebelusul: inca are suficient spatiu sa se poata misca in voie in lichidul amniotic. Plamanii lui inca nu functioneaza ca organ respirator. Interiorul plamanilor este plin de lichid amniotic pe care miscarile respiratorii

[ad]

rare si neregulate il fac sa intre si sa iasa din plamani.
In a 15a saptamana de sarcina bebelusul inghite lichid amniotic, facand astfel un excercitiu bun pentru ca dupa nastere sa fie capabil sa inghita si sa respire aerul de afara.
Mama in a 15a saptamana de sarcina: daca sunteti la primul copil inca nu veti fi capabila sa ii simtiti miscarile, dar daca mai aveti copii va puteti da seama de miscarile lui. Vei observa ca atunci cand faci gimnastica pentru gravide transpiri si obosesti mai mult.
Sfaturi pentru a 15a saptamana de sarcina: fiti foarte atenta la ce se intampla in corpul dumneavostra:
Diabetul de sarcina: Datorita faptului ca rinichiul, pe timpul sarcinii nu face fata nivelului crescut de zahar din sange care trebuie sa se resoarba in circulatie, s-ar putea ca in urina sa apara zahar. De regula dupa nastere, nivelul glicemiei scade pana la normal.
Cistita – pentru femeile insarcinate sunt frecvente infectiile urinare dar ele trebuie tratate. Cistita este o inflamatie la nivelul vezicii urinare. La aparitia urmatoarelor simptome mergeti la medic: mictiuni frecvente, usturimi la mictionare, durere, febra. De regula cistita se trateaza cu antibiotic, nu va faceti griji exista antibiotice care nu afecteaza fatul. Cistita trebuie tratata timpuriu. Evitati cistita daca beti multe lichide, va spalati dupa ce aveti scaun, daca urinati dupa actul sexual si daca purtati lenjerie din bumbac.
Te simbi bine in a 15a saptamana de sarcina, dar incepi sa obosesti mai repede. Asculta muzica, si evita locurile aglomerate. Muzica iti face si tie bine si bebelusului tau.
Daca n-ati facut vizita la medic in saptamana care a trecut, e timpul sa o faceti in a 15 a saptamana de sarcina. Controalele dese elimina riscurile.
Chiar daca pentru majoritatea femeilor gravide a 15a saptamana de sarcina nu mai reprezinta un pericol pentru avortul spontan sau pentru anumite boli, totusi pentre femeile peste 40 de ani care sunt insarcinate hipertensiunea arteriala sau bolile renale pot sa isi faca aparitia dar exista si riscul unui avort spontan.
Cel mai mare risc pentru o sarcina la femeile peste 40 de ani este nasterea unui copil cu sindromul Down. De aceea este indicata amniocenteza (prevelarea de lichid amniotic). Ea poate fi efectuata in a 15a saptamana de sarcina pana in a 17a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − eight =