A 18a saptamana de sarcina (a 20a saptamana de amenoree)

Bebelusul: in a 18a saptamana de sarcina bebelusul cantareste 240 de grame si este de 20 cm de la cap la calcaie. Pielea copilasului se mai ingroasa dar tot transparenta ramane. Incep sa se formeze unghiile si parul. La un control medical, cu un stetoscop medicul poate auzi deja bataile inimii copilasului prin burtica ta, pentru ca inima lui este mai mare. Miscarile copilului deja se simt mult mai bine.

[ad]

In a 18a saptamana de sarcina ati trecut de jumatatea perioadei de sarcina, si este cea mai frumoasa perioada din intreaga dumneavoastra sarcina.

Mama in a 18a saptamana de sarcina: in corpul dumneavoastra se intampla modificari. Veti observa ca incepeti sa transpirati mai mult. (daca sarcina se deruleaza pe parcursul verii, transpiratia va fi mai abundenta). Faptul ca transpirati mai mult decat inainte se datoreaza faptului ca glanda tiroida este mai activa, producand o incalzire generala a corpului.

Sfaturi pentru a 18a saptamana de sarcina: in cazul in care plecati in vacanta, nu va expuneti prea mult la soare, si alegeti vacantele in zone cu climat temperat, mai bine la munte decat la mare. Daca acest lucru se intampla iarna, atunci aveti grija la imbracamintea pe care o purtati. Nu va imbracati foarte gros, eventual sa aveti la indemana un pulover in plus.

In a 18a saptamana de sarcina va simtiti mai bine, si creste dorinta de activitate. Greturile nu mai sunt, riscul unui avort spontan a disparut. Pentru ca e perioada de mijloc a sarcinii cand burtica nu e inca prea mare, va puteti permite sa faceti aranjamente prin casa, eventual sa va mutati sau sa redecorati casa. Faceti lucrul acesta inainte sa intrati in trimestrul III de sarcina cand burtica devine mai mare.

In a 18a saptamana de sarcina, daca aveti permis de conducere, puteti sa conduceti. Multe viitoare mamici nu renunta la acest lucru. Insa trebuie sa va luati anumite masuri de siguranta. Intotdeauna conduceti cu prudenta. Orice scuturatura poate provoca descarcari hormonale care cauzeaza contractii uterine. Deasemenea faptul ca sunteti insarcinata va incetineste reflexele.

In a 18a saptamana de sarcina sunt interzise vaccinurile care contin virusi vii. De exemplu vaccinurile contra rubeolei, variolei, poliomielitei, etc.

In a 18a saptamana de sarcina se poate face fetoscopia, ea se efectueaza femeilor care au mai avut un copil anormal, sau care ar putea mosteni o boala ereditara rara.

A fi parinte este unul dintre cele mai frumoase si fascinante “meserii”. De aceea, informati-va si pregatiti-va pentru marea aventura care va asteapta. Odihniti-va si aveti o viata echilibrata, si ganditi-va la pruncul care creste in pantecele dumneavoastra. Iubiti-l si vorbiti-i, pentru ca el deja simte legatura perfecta dintre voi doi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

19 − 11 =