Sarcina pe saptamani - de la conceptie la nastere

A 24a saptamana de sarcina (a 26a saptamana de amenoree)

Bebelusul: in a 24a saptamana de sarcina cantareste 650 de grame si este de 30 cm de la cap la calcaie.

In a 24a saptamana de sarcina, inca mai are spatiu de miscare, se intoarce, pedaleaza, atinge peretele uterin, se impinge in el. Deja vedeti mici umflaturi pe burtica cand el se impinge cu picioarele sau cu capul. Mangaiati-l usor, stie ca o faceti, si se simte bine acolo. Traieste intr-o lume sigura, in care va aude

[ad]

vorbind, cantand. Lumea in care el traieste e foarte zgomotoasa, aude tot felul de zgomote din interiorul dumneavoastra, dar si pe cele din exterior, distinge vocea dulcea a mamei sale.

In a 24a saptamana de sarcina, unghiile lui sunt deja formate atat la maini cat si la picioare. Inca trupul lui firav nu a acumulat grasime dar in perioada care urmeaza va incepe sa adune putin cate putin astfel incat la nastere va avea stratul de grasime necesar.

Din a 24a saptamana de sarcina bebelusul reactioneaza la sunetele din exterior, la sunetele stridente.

Mama in a 24a saptamana de sarcina:

In a 24a saptamana de sarcina, simtiti ca deveniti din ce in ce mai rotunjoara. Nici o problema, veti ajunge la greutate dinaintea sarcinii dupa ce veti naste. Dar trebuie totusi sa aveti mare grija, sa nu exagerati cu mancarea. Cantariti-va in continuare cu regularitate. Din cauza ca burtica se mareste pe zi ce trece centrul dumneavoastra de greutate se modifica, si mersul dumneavoastra se schimba, incepeti instinctiv sa curbati umerii si sa va indreptati de spate.

Sfaturi pentru a 24a saptamana de sarcina:

Simtiti bebelusul miscand si asta e bine. Puteti sa il verificati din cand in cand pentru a va asigura de vitalitatea lui. Culcata pe partea stanga puteti sa faceti o numaratoare intr-un interval de 30 de minute, de 3 ori pe zi. Urmariti astfel miscarile lui zilnice.

In cazul in care descoperiti pe parcursul sarcinii ca suferiti de boli ca: hipertensiune arteriala, insuficienta renala, diabet, boli cardiac, va trebui sa fiti supravegheata mai des pe perioada sarcinii. Faceti intocmai dupa sfatul medicului si totul va fi bine.

In cazul unei persoane insarcinate cu diabet a 24a saptamana de sarcina este saptamana in care se poate efectua masurarea fluxului sanguin al fatului prin aparatul Doppler. In cazul mamicilor cu diabet nasterea se va face prin cezariana. Diabetul necontrolat in timpul sarcinii poate duce la preeclampsie, avort spontan sau la o crestere exagerata a fatului (s-ar putea sa aiba peste 4 kg la nastere). De aceea este important sa mergeti regulat la medic si sa luati tratamentul corespunzator. Doza de insulina va fi modificata periodic in functie de analizele de sange.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − thirteen =