A 29 a saptamana de sarcina (a 31 a saptamana de amenoree)

Bebelusul: in a 29 a saptamana de sarcina cantareste 1,3 kg si este de 36 cm de la cap la calcaie.

In a 29 a saptamana de sarcina ochii bebelusului sunt complet deschisi, insa pentru ca ei nu zaresc nimic in intunecimea uterului, retina ramane inactiva pana dupa nastere. Pentru ca bebelusul se rotunjeste acumuland grasime sub stratul de piele, nu mai are suficient spatiu asa ca miscarile lui se vor rari.

[ad]

In a 29 a saptamana de sarcina bebelusul inghite tot mai mult lichid amniotic, pentru ca rinichii, intestinul si stomacul functioneaza. Este posibil ca lichidul amniotic sa aiba gusturi diferite in functie de alimentatia mamei, asa ca bebelusului incepe sa se obisnuiasca cu noile gusturi. Deasemenea dupa nastere si laptele matern va fi usor schimbat in functie de hrana pe care o mananca mama.

Mama in a 29 a saptamana de sarcina:

In a 29 a saptamana de sarcina pentru ca uterul este mult marit, aveti senzatia de greutate, senzatii ciudate de la stomac, obositi mult mai repede la efort si aveti tendinta de gafaiala.

Pentru multe femei aceasta este perioada in care glandele mamare incep sa secrete colostru. Colostrul va fi primul lapte pe care il va primi bebelusul imediat dupa nastere si are un rol foarte important, acela de a ajuta copilul sa elimine meconiul din organism, pe langa acest lucru el contine si foarte multi anticorpi, atat de necesari bebelusului. Colostrul este produs de prolactina – hormonal lactogen.

Sfaturi pentru a 29 a saptamana de sarcina:

Din a 29 a saptamana de sarcina si pana la sfarsitul sarcinii se accelereaza producerea de globule rosii, deaorece plasma sanguina a mamei creste mult mai repede decat se formeaza in mod normal globulele rosii. Fiti foarte atenta la anemie, trebuie sa va hidratati corespunzator, sa consumati alimente cat mai bogate in fier pentru ca fierul este responsabil de producerea globulelor rosii.

Va apropieti tot mai mult de momentul nasterii si poate simtiti uneori neliniste sau framantare, indoieli sau oboseala. Discutati cu partenerul dumneavoastra, sau cu altcineva apropiat. Faptul ca cineva va asculta si va intelege va face bine psihic. Nu va inchideti si fiti deschisa sa va povestiti trairile.

Din a 29 a saptamana de sarcina protejati-va mai mult, nu exagerati cu oboseala, sau stresul, nu va mai ingrijorati ca nu reusiti sa faceti totul in casa, aveti grija de bebelusul pe care il purtati, pentru ca viata lui este cea mai importanta. Daca noaptea nu puteti dormi, folositi-va de perne ajutatoare pe care sa va sprijiniti picioarele sau burta. Daca nu reusiti sa dormiti noaptea, profitati in timpul zilei de momentele de liniste si odihniti-va atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

five × five =