Sarcina pe saptamani - de la conceptie la nastere

A 31 a saptamana de sarcina (a 33 a saptamana de amenoree)

Bebelusul: in a 31 a saptamana de sarcina cantareste 1,7 kg si este de 39 cm de la cap la calcaie.

In a 31 a saptamana de sarcina, bebelusul simte cum universul in care locuieste este tot mai stramt. Daca pana acum se putea misca intr-o parte si in alta, se putea balansa, deja casuta lui este prea mica si neincapatoare, si inca mai are de crescut.

In a 31 a saptamana de sarcina bebelusii care inca nu au facut ultima rotatie, se pregatesc pentru acrobatia finala intorcandu-se complet, ramanand apoi in aceasta pozitie finala pana la nastere. Medicii isi vor da seama de pozitia in care el se va naste, cu capul inainte sau cu fundul.

[ad]

Mama in a 31 a saptamana de sarcina:

In a 31 a saptamana de sarcina poate veti simti usoare disconforturi atunci cand sunteti asezata in sezut. Acest lucru se datoreaza faptului ca uterul deja foarte marit apasa pe diafragma.

Uterul este un organ extraordinar de flexibil. El, pe intreaga perioada de sarcina isi mareste volumul de aproximativ 500 de ori.

Din cauza ca pielea pe abdomen s-a intins foarte tare la unele femei ombilicul iese in relief, dar va reveni la normal dupa nastere.

Sfaturi pentru a 31 a saptamana de sarcina:

In a 31 a saptamana de sarcina este timpul sa mai efectuati o ecografie, ea este recomandata atunci cand placenta este prea aproape de orificiul intern al colului, sau cand exista banuieli privind o intarziere in dezvoltare. Deasemenea prezentatia copilului pentru nastere este foarte importanta, asa ca, in cazul in care exista temeri privind o prezentatie care ar putea necesita o operatie de cezariana, aceasta ecografie este de folos.

In a 31 a saptamana de sarcina se efectueaza si masurarea diametrului biparietal, adica diametrul capului copilului, precum si diamentrul abdominal. Aceste doua dimensiuni trebuie sa fie in concordanta una cu cealalalta.

In a 31 a saptamana de sarcina, asa cum am spus, la ecograf se vede prezentatia copilului pentru nastere. Prezentatia este modul in care copilul este plasat in uter. Prezentatia ideala este cea verticala. Alte prezentatii pot fi: prezentatie craniana, prezentatia faciala, prezentatia frontala, prezentatia pelviana si prezentatia transversala. In cazul prezentatiei pelviene copilul este asezat tot in pozitie verticala dar prezinta la nastere fesele. In cele mai multe cazuri pentru o astfel de prezentatie se necesita cezariana.

Timpul care a mai ramas pana la nastere este putin, si va trece repede, insa pentru dumneavoastra urmeaza o perioada in care noptile s-ar putea sa nu puteti dormi, din cauza burticii care e din ce in ce mai mare. Ajutati-va de perne pe care sa le pozitionati pe lateral sau sub picioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + eleven =