A 38-a saptamana de sarcina (a 40-a saptamana de amenoree)

Bebelusul: in a 38 a saptamana de sarcina bebelusul poate avea aproximativ 50 cm si 3 kilograme. Desi creierul copilului inca nu este in totalitate dezvoltat, diametrul capului bebelusului in a 38-a saptamana de sarcina poate fi de 9,5 cm. In a 38-a saptamana de sarcina, capul reprezinta partea cu cea mai mare circumferinta, raportata la restul corpului copilului. Tot in a 38-a saptamana de sarcina, se pare ca sistemul nervos si creierul acestuia incep sa functioneze din ce in ce mai bine, dar asa cum spuneam, chiar daca e in a 38-a saptamana de sarcina, acestea se afla inca in procesul de dezvoltare. Reflexele copilului in a 38-a saptamana de sarcina sunt coordonate, maduva osoasa fiind cea care are ca sarcina, in a 38-a saptamana de sarcina, sa “fabrice” globulele rosii si albe. Chiar daca va aflati pe ultima suta de metri si va ganditi ca daca in a 38-a saptamana de sarcina consumati bauturi alcoolice nu va aduce modificari ale aspectului fizic pentru copil, consumul de alcool in a 38-a saptamana de sarcina poate avea urmari destul de grave asupra creierului.

In cea de- a 38-a saptamana de sarcina, bebelusul se poate naste si datorita faptului ca e bine dezvoltat, e posibil sa nu aiba deloc nevoie de ingrijiri medicale.

Mama in a 38-a saptamana de sarcina este intr-o continua asteptare! In a 38-a saptamana de sarcina inca aveti timp sa faceti ultimele pregatiri in ceea ce priveste camera copilului, sau bagajul ce trebuie luat la spital. In a 38-a saptamana de sarcina este bine ca mama sa petreaca cat mai mult timp cu partenerul de viata, care cu siguranta ii va da linistea si puterea de care mama are nevoie. Tot in a 38-a saptamana de sarcina, pot aparea contractiile. In a a 38-a saptamana de sarcina acestea nu sunt dureroase, si nici regulate, dar cu siguranta veti simti prezenta lor, fiind un fenomen normal care trebuie sa aiba loc in a 38-a saptamana de sarcina. De asemenea, tot in a 38-a saptamana de sarcina, picioarele si gleznele pot fi mai umflate ca de obicei, dar si acest aspect este normal, pentru aceasta perioada.

Sfaturi pentru a 38-a a saptamana de sarcina: daca  in a 38-a saptamana de sarcina vi se rupe “apa”, daca sangerati, daca in a 38-a saptamana de sarcina contractile sunt dureroase si regulate, daca in a 38-a saptamana de sarcina nu va simtiti copilulmiscand sau daca in a 38-a saptamana de sarcina ati ajuns la termen, cu toate ca nu aveti inca simptomele nasterii, trebuie sa va adresati urgent medicului. Este foarte important ca in a 38-a saptamana de sarcina mama sa fie intr-o permanenta supraveghere, deoarece bebelusul isi poate face aparitia oricand. In a 38-a saptamana de sarcina este foarte important sa tineti cont de exercitiile de respiratie, care cu siguranta va vor face sa va simtit mult mai bine!

 

5 comentarii la „A 38-a saptamana de sarcina (a 40-a saptamana de amenoree)

  1. Buna,
    Sunt in a 37-a saptamana de sarcina.La control, mi s-a spus ca corpul copilului are dimensiunea unui copil de 37 saptamani iar capul de dimensiunea unui copil de 38 de saptamani.Este vreo problema?
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

nineteen − 15 =