A 3a saptamana de sarcina (a 5a saptamana de amenoree)

Sunteti in a treia saptamana de la fecundare, si in a cincea saptamana de la prima zi a ultimei menstruatii.

In aceasta saptamana de sarcina se intampla ceva extraordinar!! La sfarsitul saptamanii bebelusul dumneavoastra nu mai este un ou, este un embrion caruia ii bate deja

[ad]

inimioara. Pentru inceput este imperfecta insa ea bate cu batai ritmice.

Copilasul a ajuns deja la 1,5mm si s-au format primele vase sanguine. Inimioara lui cea mica pune in miscare lichidul din vasele sanguine.

Daca in aceasta saptamana de sarcina observati usoare sangerari s-ar putea ca ele sa fie provocate de eroziunea vaselor de sange in perioada de implementare a oului. Tot in aceasta samptamana de sarcina, daca va masurati temperatura ea ar putea fi putin peste 37grade, acesta indicand faptul ca deja ovulul a fost fecundat.

S-ar putea sa incepeti sa aveti greturi matinale, sa va simtiti sanii umflati, sa simtiti oboseala in timpul zilei sau sa deveniti irascibila si nervoasa, acestea sunt efectele modificarilor hormonale care intervin in organismul dumneavoastra. Greturile de dimineata pot fi reduse daca: mancati des si putin (la fiecare 2-3 ore), se recomanda dimineata devreme sa mancati biscuiti sau paine, evitati mirosurile neplacute. Daca veti observa pe parcursul urmatorelor saptamani ca problema devine serioasa adresati-va medicului si nu luati nici un fel de medicament fara acordul lui.

Daca si testul de sarcina a confirmat sa sunteti insarcinata, atunci puteti deja sa va faceti o programare la ginecolog, nu trebuie sa asteptati pana aveti trei luni de sarcina. Cu cat sunteti monitorizata mai repede cu atat mai bine, va fi nevoie sa faceti anumite analize de sange si urina (este foarte important ca o eventuala infectie urinara sa fie depistata si tratata din timp).

Alimentati-va corespunzator, nu cantitativ pentru doi, ci calitativ pentru doi. Deasemenea daca inca n-ati facut-o renuntati la fumat, alcool sau droguri. Si reduceti cantitatea de cafea.

Pentru a va asigura ca va hraniti corespunzator luati in calcul cele patru grupe esentiale de alimente, pe care sa le consumati zilnic: hidrocarbonate (paine, orez, cartofi, paste fainoase, etc), lactate (lapte, branza, iaurt), carne si alternative (carne, oua, nuci, peste) si fructe si legume.

La femeile care la locul de munca vin in contact cu substante toxice sau care sunt expuse la nivele crescute de radiatii riscul de avort sau de nasteri cu malformatii este crescut.

Cereti sfatul medicului sau discutati cu superiorul dumneavostra pentru o eventuala schimbare temporara, daca va ingrijoreaza existenta unei expuneri nocive la locul de munca, nu este cazul sa faceti compromisuri daca deja stiti ca sunteti insarcinata.

Contactul sexual trebuie evitat daca: a existat un avort spontan anterior, cereti sfatul medicului referitor la perioada de abstinenta. Primele trei luni de sarcina sunt cele mai drastice, daca exista un risc oricat de mic de avort spontan este mai bine sa preveniti aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

5 × five =