Prima saptamana de sarcina (a treia saptamana de amenoree)

O sarcina este un miracol! E un miracol ori de cate ori o celula barbateasca fecundeaza un ovul.

Este extraordinar modul in care Dumnezeu a gandit totul de la inceput, s-a gandit la fiecare detaliu astfel incat celula sa creasca si sa se dezvolte in burtica mamei intr-un mediu perfect adaptat nevoilor lui.

[ad]

Sarcina este una dintre cele mai incitante si fericite perioade prin care sotul si sotia vor trece impreuna. De multe ori, femeia ramane surprinsa cand afla ca este insarcinata, si asta nu se intampla in prima saptamana dupa ovulatie ci afla mai tarziu, dupa anumite simptome. Dar daca ati planificat impreuna si stiti exact momentul ovulatie atunci ati putea urmari anumite semne si astfel veti sti sigur in ce saptamana de sarcina sunteti.

Fie ca ati aflat in prima saptamana de la fecundare sau mai tarziu, iata cateva lucruri care se intampla in interiorul dumneavoastra:

Mama: la 6 – 12 zile de la conceptie este posibil sa apara cateva pete de sange si uneori crampe. Acest lucru se intampla atunci cand ovulul a fost fecundat si implantat in mucoasa uterului.
Sanii pot deveni usor umflati sau mariti si sensibili. Oboseala isi poate face aparitia inca din prima saptamana de sarcina, usoare dureri de spate, sau dureri de cap. Toate acestea se datoreaza modificarilor hormonale din organism.

Alimentatia: inca dinainte de a ramane insarcinata, trebuie sa aveti grija ce alimente consumati, si trebuie eliminate tutunul, alcoolul, unele medicamente, sau drogurile, in sarcina. In trecut se considera ca placenta reprezinta o bariera in calea substantelor care ar putea dauna fatului, insa acum se stie ca placenta permite trecerea in interiorul ei a anumitor substante (mai ales din medicamente). De aceea este foarte important in perioada de sarcina sa nu luati medicamente care ar putea afecta fatul, doar la prescriptia medicului. Vitaminele si mineralele nu trebuie sa lipseasca din dieta asa ca alimentati-va corespunzator.
Puteti incepe sa luati zilnic cate o pastila de acid folic. Medicii o recomanda inca dinainte de a ramane insarcinata.

Dezvoltarea embrionului: de la conceptie si pana la opt saptamani de sarcina, copilul aflat in dezvoltare se numeste embrion.

Celula unica formata dupa unirea ovulului cu spermatozoidul, se divide foarte repede, dand nastere la 2, 4, 8, 16…. celule. Masa acesta de gelule astfel formata se va atasa ulterior (la 11-14 zile) pe stratul interior al mucoasei uterului.

Gemenii sunt conceputi astfel:
• Gemenii identici: au intotdeauna acelasi sex. Oul fertilizat se imparte in doua. In timpul sarcinii ambii copiii se dezvolta in aceeasi placenta insa fiecare are sacul lui amniotic personal si cordon ombilical.
• Gemenii neidentici: sunt conceputi independent unul de celalalt, atunci cand doua oua sunt eliminate din ovar si fecundate de doi spermatozoizi diferiti. Gemenii neidentici pot fi de sex diferit. Au fiecare placenta, sacul amniotic si cordon ombilical diferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

twenty − twenty =