Importanta fierului in sarcina

sarcinaFierul, mai ales in sarcina, este un mineral cu functii foarte importante in orice organism si tocmai din acest motiv nu ar trebui sa il evitam. Foarte multi specialisti le recomanda mamicilor sau celor care doresc sa devina mamici administrarea acidului folic, insa uneori uitam de fier, ingredient foarte important, care poate avea o influenta pozitiva asupra sanatatii fatului.

De ce atunci cand discutam despre o sarcina este important fierul? Deoarece foarte multe mamici se lupta cu anemia, iar fierul ar fi un mineral care ar lupta impotriva acestei nevoi. Daca este in perioada de sarcina si ai probleme in ceea ce priveste anemia, trebuie sa stii ca atat viata ta cat si a micutului tau este in pericol. Malformatiile congenitale sau nasterile premature apar in general tocmai din cauza acestei probleme: anemia. Pentru a incerca sa prevenim aceste probleme si neplaceri, ar fi foarte indicat sa ne administram in fiecare zi o doza normala de fier, mai ales in aceasta perioada de sarcina, sau chiar si inainte de a ramane insarcinate. Un alt motiv foarte bun pentru care in perioada de sarcina este foarte bine sa ne administram acest mineral, fierul, ar fi faptul ca acesta intareste sistemul imunitar, imbunatateste functia cognitiva dar previne si problemele motorii. Scriam in articolele precedente si despre rata crescuta a obezitatii. Ce legatura are aceasta problema cu tema articolului nostru? Se pare ca lipsa fierului in perioada de sarcina poate avea ca urmare nasterea unui copil predispus la obezitate. Trebuie sa intelegem ca aceasta problema nu este doar o poveste sau un mit, ci este un fapt demosntrat stiintific: femeile care nu au aportul necesar de fier pe perioada de sarcina pot da nastere unor copii ce in viitor vor avea probleme cu greutatea. Daca primele motive nu vi s-au parut ingrijoratoare, sper ca macar acesta sa va poata convinge despre importanta fierului inainte de a ramane insarcinate, dar mai ales pe perioada de sarcina. Mergand mai departe, putem discuta si despre evolutia creierului unui copil. Prezenta fierului in perioada de sarcina are un impact pozitiv foarte mare asupra dezvoltarii cerebrale a fatului. Trebuie sa stiti ca daca la inceputul sarcinii o femeie are nevoie de fier mai putin, in ultimul trimestru, in ultima perioada de sarcina cantitatea acestuia va creste de pana la zece ori.
Care ar fi cateva alimente ce pot fi consumate si din care sa extragem acest mineral atat de important intr-o sarcina? Ouale, stridiile, scoicile, caisele uscate, spanacul, cerealele integrale, fasolea, lintea, broccoli ar fi doar cateva dintre acestea. La inceputul sarcinii ar fi foarte bine si daca doar am consuma aceste alimente, insa in ultima perioada fierul din hrana va trebui suplimentat putin. Atentie asadar la aceasta problema! Incercati sa aveti grija de sanatatea voastra si de sanatatea fatului prin administrarea dozelor recomandate de fier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

7 − 3 =