Copii au prea multe teme?

temeTrebuie sa recunoastem ca in zilele noastre, copiilor li se dau prea multe teme pentru acasa. Pe vremea noastra, dupa ce ne intorceam de la scoala si ne faceam temele, mai aveam mult timp si pentru joaca. Astazi, acest timp parca e din ce in ce mai putin.

Nu spun ca teme sunt rele si nu ar trebui sa existe, insa spun ca ar putea exista totusi un echilibru mai bun. Sunt foarte putin copii care iubesc sa isi faca temele. Si acest lucru e posibil sa se intample tocmai pentru ca inca de la inceput, li s-au cerut prea multe teme de casa. Normal ca si lor le sta mintea in cu totul si cu totul alte locuri, si ar prefera sa vada un desen sau sa se joace putin pe tableta decat sa termine temele. Intr-o oarecare masura e si vina noastra, deoarece toata aceasta tehnologie a fost adusa in viata lor prin noi. Din pcate, nici invatatorii si nici profesorii nu se straduiesc sa faca din scoala si din teme o activitate interesanta, atractiva. Adevarul e ca nici ei nu sunt motivati sa faca acest lucru, nu? Si atunci, predau pur si simplu materia care o au de predat, au cerinte, copii trebuie sa invete si sa isi faca temele si cam atat. Cam la atat se rezuma scoala. Putine invatatoare mai au cu adevarat drag de copii, putine dintre ele mai investesc timp si energie in a oferi copiilor cu bucurie si dragoste tot ceea ce trebuie sa le ofere. Ce e de facut in aceste situatii? Ce sa facem cu copii care nici nu vor sa auda de teme? Trebuie sa recunoastem ca nu e o activitate pe care putem sa o ignoram. Invatatul are vremea si importanta lui, si de aceea, trebuie sa ii acordam seriozitatea de care are nevoie. Pentru a-si face temele cu drag, un copil are nevoie de pasiune. Noi trebuie sa il ajutam sa gaseasca acea pasiune, si apoi sa il incurajam in ceea ce face.  Este foarte important ca pe langa manualele ce le primeste de la scoala noi sa ii oferim si alte jocuri educative, de exemplu, care bineinteles sa mearga in paralel cu informatiile ce le primeste in scoala. Este foarte important sa ne incurajam copilul, sa il laudam, chiar si atunci cand vine vorba despre teme. Noi nu trebuie sa il laudam pentru notele pe care le ia, ci trebuie sa il incurajam pentru informatiile si cunostintele ce le acumuleaza. Chiar daca recunoastem ca un copil are prea multe teme in ziua de azi, nu il ajutam cu nimic daca il incurajam sa faca pe victima, si daca ii plangem toata ziua de mila. Deja trebuie sa isi asume unele responsabilitati si chiar daca uneori recunoastem ca ii este greu, nu avem ce sa facem, aceasta este sociatatea in care traim. Noi, ca parinti, trebuie sa il ajutam la teme pe copil, dar nu sa i le facem noi. Am vazut si astfel de cazuri si bineinteles ca acest lucru nu a fost deloc bun pentru copil. La testele pe care copii le dau in clasa trebuie sa stie sa se descurce singuri, nu?

Da, copilul are nevoie de ajutorul nostrum la teme, insa atentie mare la cum facem acest lucru! Toate lucrurile trebuie sa le facem spre binele lui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

four × 4 =