Cinci modalitati prin care tu, ca parinte, poti contribui la dezvoltarea creativitatii copilului tau

Se stie deja cat de pretios este timpul petrecut de copil cu parintii sai. Si, desi multi parinti tind sa considere creativitatea ca fiind un talent innascut, pe care copiii lor fie il au, fie nu il au, de fapt, creativitatea este mai mult decât atat, este o abilitate la dezvoltarea careia parintii pot contribui din plin.

Creativitatea este o cheie a succesului în aproape tot ceea ce facem, este o componentă cheie a sănătății și fericirii noastre și, de asemenea, o abilitate de bază pe care sa o exersezi cu copilul tau.

Creativitatea nu se limitează doar la expresia artistica si muzicala, ci este esențiala si in domeniul stiintei,  al matematicii și, mai mult chiar, e o conditie a inteligentei sociale si emotionale. 

Oamenii creativi sunt mai flexibili și rezolvă mai bine problemele, ceea ce îi face mai capabili să se adapteze la progresele tehnologice și să facă față schimbărilor, precum și să profite de noi oportunități.

Iata doar cateva modalitati prin care poti promova creativitatea copilului tau:

Ofera-i resursele de care are nevoie pentru o exprimare creativa.

 Resursa cheie este chiar timpul tau. Copiii au nevoie de mult timp pentru jocuri nestructurate, imaginative. Spatiul este de asemenea o resursa importanta. Amenajeaza un colt care sa fie dedicat doar activitatilor creative, unde copilul sa aiba la indemana cat mai multe materiale de arta. De asemenea, aceste materiale sunt o sugestie potrivita si atunci cand e nevoie sa faceti un cadou cuiva care are copii. 

Pastreaza  atmosfera creativa in casa ta: 

Poti face un obicei din a-l intreba pe copilul tau ce activitati si-ar dori pentru sfarsitul de saptamana, incurajandu-l sa propuna ceva nou, ce nu a mai facut pana acum. Decideti impreuna care sunt ideile cele mai potrivite. Accentul in cadrul activitatilor creative trebuie sa fie pe axat pe proces, pe generarea de idei noi. Incurajeaza-l pe copil, spunandu-i ca e in regula sa greseasca, impartasindu-i chiar greselile pe care le-ai facut si tu de curand. Celebreaza creativitatea copilului tau, expunand lucrarile copilului tau sau alte dovezi de exprimare creativa. Vorbeste-i copilului despre artistii tai preferati, despre muzicienii pe care ii admiri sau despre oamenii de stiinta ale caror lucrari te impresioneaza. Impartaseste cu copilul tau pasiunea ta pentru fotografie si da-i voie sa-ti foloseasca telefonul sau camera foto pentru a face el insusi fotografii. Faceti-va un obicei de a crea voi insiva felicitari pentru zilele de nastere ale membrilor familiei. 

Ofera-i copilului libertatea sa isi exploreze ideile si sa faca ceea ce isi doreste. 

Incearca sa nu ii impui copilului ideile tale, inceteaza sa ii pui limite atunci cand vine vorba sa picteze, sa coloreze sau sa modeleze. Daca isi doreste sa modeleze plastilina sau sa se joace cu piesele lego, nu insista aratandu-i blocul de desen. Da-i voie sa modeleze dinozaurul in alta culoare decat a-i face-o tu sau sa lipeasca petalele florii intr-un alt fel decat tine.  

Incurajeaza copilul sa citeasca de placere si sa participe la activitati artistice. 

Limiteaza timpul petrecut in fata ecranului pentru a face loc activitatilor creative. Citeste-i inca de cand e mic si pare ca nu are rabdare ca tu sa termini povestea, iar pentru inceput foloseste carti cu ilustratii cat mai atragatoare. Aranjeaza spatiul in asa fel incat copilul sa aiba cu usurinta acces la raftul cu carti, si atunci cand vrea sa poata lua singur cartea pe care sa o cititi impreuna. Iar apoi, recreati pesonajele din carte folosind planse de desen, modelati din hartie origami sau din plasitilina animalul care v-a placut mai mult din povestea citita.

Incearca sa nu pui accentul pe rezultatul activitatii creative, ci mai degraba pune accent pe procesul in sine decat pe produs. 

Bucurati-va pur si simplu de timpul petrecut impreuna, priveste acest timp ca pe o modalitate de relaxare si deconectare. La finalul activitatii, o modalitate potrivita  este sa pui pune intrebari legate de activitatea realizata: Te-ai distrat modeland personajul preferat? Iti place cum a iesit bratara cu margelute pe care le-ai insirat tu singura pe ata? Ai vrea sa mai facem un colier si pentru prietena ta? Ce ti-a placut cel mai mult in timp ce ne jucam cu nisipul kinetic? 
Exista azi pe piata o multime de produse special concepute pentru imbunatatirea creativitatii celor mici. Asa ca decide-te azi sa fii partenerul de joaca al copilului tau, si alege din oferta de jucarii KIZO produsele care ti se par cele mai atractive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

twelve + 1 =