Copilul in saptamana 21 de viata

copilul-in-saptamana-21-de-viataIata ca am ajuns sa discutam si despre copilul in saptamana 21 de viata. A trecut deja aproape o jumatate de an de cand micutul va face viata mai frumoasa? Atunci cred ca este momentul sa intelegem ca micutul nostru invata deja si stie din ce in ce mai multe lucruri.

Copilul in saptamana 21 de viata reuseste sa faca deja diferenta intre stabilitatea unei jucarii care se afla pe mijlocul mesei, sau o jucarie care se afla pe margine. Avand in vedere ca copilul in saptamana 21 de viata nu poate sa faca prea multe lucruri, el priveste foarte mult in jurul sau, este atent, studiaza, si incerca sa descopere elementele care ii ofera siguranta, dar si pe cele care pot reprezenta un pericol. Bineinteles, pentru inceput, copilul in saptamana 21 de viata face acest lucru, judecat elementele din jurul sau, vazandu-te pe tine. Dar cu timpul, cand va putea coordona foarte bine mainile si va putea sa le foloseasca, va reusi sa faca singur acest lucru. Asa cum spuneam si anterior, copilul in saptamana 21 de viata chiar daca reuseste sa realizeze care obiecte sunt sigure, care sunt mai nesigure, el inca nu poate sa le testeze cu propriile sale maini. Deocamdata prefera sa ii observe pe adulti sau pe copii mai mari facand acest lucru. Pentru inceput mie mi s-a parut putin exagerat aceasta idee. Nu puteam intelege cum copilul in saptamana 21 de viata ar putea reusi sa inteleaga instabilitatea unui obiect plasat pe marginea mesei. Cu cat am citit insa mai multe studii sau cercetari facute de oamenii de stiinta, mi-am dat seama ca este adevarat, ca ei au demonstrat acest lucru. Ideea este ca copilul in saptamana 21 de viata este pasionat de a privi ce se intampla in jurul sau, de a cauta fenomene previzibile in orice situatie. Cand va observa ca ceva nu este in regula, veti observa ca este mult mai atent, incercand parca sa inteleaga ce ar putea sa se intample in continuare. Daca vrei sa exersezi acest fenomen alaturi de copilul tau, incerca sa faci acest lucru cu niste cuburi.  Construieste ceva, si pe unele dintre ele lasa-le sa fie mai instabile. Cu siguranta vei putea urmari privire lui, care se vor schimba atunci cand vei realiza o constructie instabila, gata sa se prabuseasca, de exemplu.

Stiu ca uneori aceste lucruri ni se par imposibile si e greu de crezut cum copilul in saptamana 21 de viata este deja in stare sa faca diferenta intre o jucarie care ii ofera siguranta si una care ar putea sa il puna in pericol. Cu toate acestea, cercetatorii au demosntrat aceste lucruri, deci sunt cat se poate de adevarate. Cred ca trebuie sa „profitam” de inteligenta bebelusilor nostri, si sa ii invatam cat de multe lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three × three =